sobota, 18 października 2014

KARMELOWE CIASTO Z JABŁKAMI




Jesienne ciasto karmelowe z jabłkową kopułką, oprószone cukrem pudrem i cynamonem. W karmelowym kolorze i smaku. Takie zwykłe, ucierane, babkowe - ale pyszne. Polecam!

  • 100 miękkiego masła lub margaryny
  • 200 g gotowej masy karmelowej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 3 średnie jabłka
Do oprószenia:
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Masło ucieramy z karmelem. Cały czas ucierając dodajemy kolejno najpierw cukier, a potem po 1 jajku i części mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Masę wykładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 20 – 22 cm.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grubsze plasterki. Układamy na cieście, dookoła, na zakładkę.
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 50 – 55 min.
Studzimy i oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

4 komentarze:

  1. Pyszne ciacho na jesienny wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ostatnio mam karmelową fazę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale jakie puszyste i wysokie:) Uwielbiam karmel, a w połączeniu z jabłkiem...ach musiało być obłędne

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, karmel i jabłka są dla siebie stworzone... Pycha!

    OdpowiedzUsuń