Jesienne ciasto karmelowe z jabłkową kopułką, oprószone cukrem
pudrem i cynamonem. W karmelowym kolorze i smaku. Takie zwykłe, ucierane, babkowe - ale pyszne.
Polecam!
- 100 miękkiego masła lub margaryny
- 200 g gotowej masy karmelowej
- ½ szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 – 3 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
Masło ucieramy z karmelem. Cały czas ucierając dodajemy
kolejno najpierw cukier, a potem po 1 jajku i części mąki przesianej z
proszkiem do pieczenia. Masę wykładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką
tortownicy o średnicy 20 – 22 cm.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na
grubsze plasterki. Układamy na cieście, dookoła, na zakładkę.
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 50 – 55 min.
Studzimy i oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Pyszne ciacho na jesienny wieczór :)
OdpowiedzUsuńMniam! Ostatnio mam karmelową fazę;)
OdpowiedzUsuńAle jakie puszyste i wysokie:) Uwielbiam karmel, a w połączeniu z jabłkiem...ach musiało być obłędne
OdpowiedzUsuńMmm, karmel i jabłka są dla siebie stworzone... Pycha!
OdpowiedzUsuń