Zainspirowana tematem akcji „Dżem dobry, pobudka” z dżemami Łowicz, na słodkie śniadanie podałam delikatne naleśniki z dżemem truskawkowym w formie ślimaczków. Pomysł prosty, pracy niewiele, a efekt bardzo fajny. Po takim śniadaniu każdy będzie miał radosny dzień!
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 20 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- dżem Łowicz truskawkowy (lub w innym ulubionym smaku)
- 1 – 2 łyżeczki waniliowego serka homogenizowanego na oczy
- 8 krótkich patyków do szaszłyków
Mąkę, mleko, roztopione masło, jaka i cukier dokładnie
miksujemy. Odstawiamy na 15 minut, po czym na beztłuszczowej patelni smażymy 12
cienkich naleśników.
Każdy naleśnik smarujemy 1 łyżką dżemu i zwijamy w ciasny
rulonik. 4 ruloniki naleśników przekrajamy na pół (to będą brzuszki ślimaków), pozostałe
zwijamy tworząc muszlę. Przy pomocy patyków do szaszłyków łączymy muszlę z brzuszkami.
Z przodu każdego przeciętego naleśnika nakładamy dwie kuleczki serka
homogenizowanego tworząc oczy. Źrenice zaznaczamy odrobiną dżemu.
Uwielbiam takie pomysłowe prezentacje! Ślimaczki wyglądają uroczo:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBrawo! ale świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe! Mimo swojego wieku, byłbym zachwycony dostając takie na śniadanie :D
OdpowiedzUsuń