wtorek, 28 października 2014

NALEŚNIKI-ŚLIMAKI Z DŻEMEM NA SŁODKIE ŚNIADANIE




Zainspirowana tematem akcji „Dżem dobry, pobudka” z dżemami Łowicz, na słodkie śniadanie podałam delikatne naleśniki z dżemem truskawkowym w formie ślimaczków. Pomysł prosty, pracy niewiele, a efekt bardzo fajny. Po takim śniadaniu każdy będzie miał radosny dzień!

Składniki na 8 naleśnikowych ślimaków:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 20 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • dżem Łowicz truskawkowy (lub w innym ulubionym smaku)
  • 1 – 2 łyżeczki waniliowego serka homogenizowanego na oczy
  • 8 krótkich patyków do szaszłyków
Mąkę, mleko, roztopione masło, jaka i cukier dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 15 minut, po czym na beztłuszczowej patelni smażymy 12 cienkich naleśników.
Każdy naleśnik smarujemy 1 łyżką dżemu i zwijamy w ciasny rulonik. 4 ruloniki naleśników przekrajamy na pół (to będą brzuszki ślimaków), pozostałe zwijamy tworząc muszlę. Przy pomocy patyków do szaszłyków łączymy muszlę z brzuszkami. Z przodu każdego przeciętego naleśnika nakładamy dwie kuleczki serka homogenizowanego tworząc oczy. Źrenice zaznaczamy odrobiną dżemu.
Dżem dobry, pobudka

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pomysłowe prezentacje! Ślimaczki wyglądają uroczo:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe! Mimo swojego wieku, byłbym zachwycony dostając takie na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń