czwartek, 23 października 2014

PLACKI JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI




 Lekkie i puszyste placuszki z jogurtem i brzoskwiniami z puszki. Wszystkie dzieci je pokochają!

Składniki na ok. 25 placków:
  • 1 duży jogurt naturalny (ok. 370 g)
  • 1 ½ szklanki maki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 5 – 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • cukier puder do oprószenia

Jogurt miksujemy z mąką, sodą, jajkami, cukrem pudrem i olejem. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki na nieprzywierającej patelni, bez tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. O cos dla mnie! A może by tak zamiast naturalnego jogurt waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być jogurt waniliowy, oczywiście;) Tylko jeśli będzie słodki to lepiej nie dodawać już cukru pudru, lub zmniejszyć jego ilość. Smacznego!

      Usuń