Lekkie i puszyste placuszki z jogurtem i brzoskwiniami z
puszki. Wszystkie dzieci je pokochają!
- 1 duży jogurt naturalny (ok. 370 g)
- 1 ½ szklanki maki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 5 – 6 połówek brzoskwiń z puszki
- cukier puder do oprószenia
Jogurt miksujemy z mąką, sodą, jajkami, cukrem pudrem i
olejem. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do masy i mieszamy.
Smażymy niewielkie placuszki na nieprzywierającej patelni, bez tłuszczu.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
świetne placuszki!
OdpowiedzUsuńlubię takie
OdpowiedzUsuńO cos dla mnie! A może by tak zamiast naturalnego jogurt waniliowy?
OdpowiedzUsuńMoże być jogurt waniliowy, oczywiście;) Tylko jeśli będzie słodki to lepiej nie dodawać już cukru pudru, lub zmniejszyć jego ilość. Smacznego!
Usuń