czwartek, 9 października 2014

MARMURKOWE CIASTO Z GRUSZKAMI




Proste, ucierane ciasto z gruszkami. W sam raz do popołudniowej, jesiennej kawy. Polecam!

  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2-3 krople aromatu rumowego
Dodatkowo:
  • 2 czubate łyżki kakao
  • ½ szklanki mleka
  • 6 gruszek
  • cukier puder do oprószenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszysta masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku na przemian z częścią przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Pod koniec niewielkimi porcjami wlewamy mleko i aromat rumowy.
Blaszkę o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładamy do blaszki i wyrównujemy. Na cieście układamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grube plastry gruszki.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i ½ szklanki mleka. Miksujemy i wykładamy na gruszki.
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobigiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

2 komentarze: