Proste, ucierane ciasto z gruszkami. W sam raz do
popołudniowej, jesiennej kawy. Polecam!
- 200 g masła lub margaryny
- 2 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka
- 2-3 krople aromatu rumowego
- 2 czubate łyżki kakao
- ½ szklanki mleka
- 6 gruszek
- cukier puder do oprószenia
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszysta masę.
Cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku na przemian z częścią
przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Pod koniec niewielkimi porcjami
wlewamy mleko i aromat rumowy.
Blaszkę o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm natłuszczamy lub
wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładamy do blaszki i wyrównujemy.
Na cieście układamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grube
plastry gruszki.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i ½ szklanki mleka.
Miksujemy i wykładamy na gruszki.
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobigiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut.
Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Alw fajnie wygląda! Aż je się oczami! :)
OdpowiedzUsuńMmm, smakowite :)
OdpowiedzUsuń