piątek, 24 października 2014

JABŁECZNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ




Jabłecznik na kruchym cieście, z rodzynkami i migdałową kruszonką. Prostota i tradycyjny smak – po prostu trzeba go upiec każdej jesieni!

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 50 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 50 g rodzynek
  • 1 budyń śmietankowy
Kruszonka:
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • 1 łyżka bułki tartej

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na ok. 30-60 min. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno blaszki o wymiarach 21 x 26 cm uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy równomiernie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku z jabłek).

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy masło, cukier i rodzynki. Mieszając gotujemy około 5 minut. Wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy i gotujemy kolejne 2 – 3 minuty. Studzimy i wykładamy na spód ciasta oprószony bułką tartą. 

Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy i rozcieramy palcami do momentu uzyskania sypkiej kruszonki. Równomiernie rozsypujemy po powierzchni ciasta.

Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 50 – 55 minut.

2 komentarze:

  1. PIĘKNIE I SMAKOWICIE SIĘ PREZENTUJE;) ZAPISUJĘ PRZEPIS I ZAPRASZAM NA JABŁECZNIK Z KOKOSEM;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham jabłeczniki! Wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń