Jabłecznik na kruchym cieście, z rodzynkami i migdałową
kruszonką. Prostota i tradycyjny smak – po prostu trzeba go upiec każdej
jesieni!
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 50 g masła
- ¼ szklanki cukru
- 50 g rodzynek
- 1 budyń śmietankowy
- ½ szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka bułki tartej
Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do
pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka.
Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto.
Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na
ok. 30-60 min. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno blaszki o wymiarach 21 x 26 cm
uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy równomiernie
bułką tartą (wchłonie nadmiar soku z jabłek).
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do garnka z grubym
dnem, dodajemy masło, cukier i rodzynki. Mieszając gotujemy około 5 minut.
Wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy i gotujemy kolejne 2 – 3 minuty. Studzimy
i wykładamy na spód ciasta oprószony bułką tartą.
Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy i rozcieramy
palcami do momentu uzyskania sypkiej kruszonki. Równomiernie rozsypujemy po
powierzchni ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 50 – 55 minut.
PIĘKNIE I SMAKOWICIE SIĘ PREZENTUJE;) ZAPISUJĘ PRZEPIS I ZAPRASZAM NA JABŁECZNIK Z KOKOSEM;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html
Kocham jabłeczniki! Wpraszam się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPyszna pieklam juz kilka razy
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam i w ciągu 15 minut zniknęło.
OdpowiedzUsuń