Pizzerinki na śniadanie? Proszę bardzo, ale w wersji na słodko - z serkiem kanapkowym i dżemem truskawkowym udającym keczup;) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, wieczorem i pozostawić do powolnego wyrastania w lodówce aż do rana. W ten sposób, przy dobrej organizacji pracy, rano wystarczy niecałe pół godziny, aby pyszne i pachnące truskawkami pizzerinki znalazły się na naszym stole, wprawiając rodzinę w dobry nastrój na cały dzień!
Składniki na 8
pizzerinek:
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- ¼ szklanki oleju
- ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 10 g świeżych drożdży
- 150 g śmietankowego serka kanapkowego
- 20 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ szklanki dżemu Łowicz truskawkowego
Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. W misce łączymy przesianą mąkę, śmietanę, olej, żółtko i podrośnięte drożdże. Wyrabiamy zwarte i elastyczne ciasto, formujemy je w kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz., a najlepiej na całą noc.
Masa serowa: Serek miksujemy z masłem i cukrem pudrem
na jednolitą masę.
Wykonanie: Schłodzone ciasto wyjmujemy na stolnicę
oprószoną mąką, dzielimy na 8 równych części, z których formujemy zgrabne
kuleczki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, nie grubszy niż 5 mm. Placki
układamy na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Na każdym z nich
rozsmarowujemy 1 czubatą łyżeczkę masy serowej. Pieczemy 13 minut w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez
termoobiegu).
Pizzerinki lekko studzimy i dekoracyjnie smarujemy dżemem
truskawkowym Łowicz. Aby imitował keczup dżem nakładamy do rękawa cukierniczego
z małą, okrągłą końcówką (duże kawałki owoców w dżemie należy wcześniej rozdrobić)
i wyciskamy nieregularne paski na pizzerinkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz