piątek, 31 października 2014

SŁODKIE PIZZERINKI Z DŻEMEM




Pizzerinki na śniadanie? Proszę bardzo, ale w wersji na słodko - z serkiem kanapkowym i dżemem truskawkowym udającym keczup;) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, wieczorem i pozostawić do powolnego wyrastania w lodówce aż do rana. W ten sposób, przy dobrej organizacji pracy, rano wystarczy niecałe pół godziny, aby pyszne i pachnące truskawkami pizzerinki znalazły się na naszym stole, wprawiając rodzinę w dobry nastrój na cały dzień!

Składniki na 8 pizzerinek:

Ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 10 g świeżych drożdży
Masa serowa:
  • 150 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • ½ szklanki dżemu Łowicz truskawkowego

Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. W  misce łączymy przesianą mąkę, śmietanę, olej, żółtko i podrośnięte drożdże. Wyrabiamy zwarte i elastyczne ciasto, formujemy je w kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz., a najlepiej na całą noc. 
Masa serowa: Serek miksujemy z masłem i cukrem pudrem na jednolitą masę.

Wykonanie: Schłodzone ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na 8 równych części, z których formujemy zgrabne kuleczki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, nie grubszy niż 5 mm. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Na każdym z nich rozsmarowujemy 1 czubatą łyżeczkę masy serowej. Pieczemy 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu).

Pizzerinki lekko studzimy i dekoracyjnie smarujemy dżemem truskawkowym Łowicz. Aby imitował keczup dżem nakładamy do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką (duże kawałki owoców w dżemie należy wcześniej rozdrobić) i wyciskamy nieregularne paski na pizzerinkach.


Dżem dobry, pobudka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz