Szybka i prosta propozycja sałatkowa dla osób lubiących
wędzoną makrelę. Sycąca, z intensywnym smakiem ryby, bardzo nam smakowała.
Polecam!
- 100 g ryżu brązowego lub białego
- 1 wędzona makrela (ok. 300 g)
- 1 nieduża kapusta pekińska (ok. 500 g)
- 3 – 4 ogórki konserwowe
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy (np. sarepskiej)
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy, dodajemy pokrojone w
kostkę ogórki, jajka, cebulę i paprykę oraz rozdrobnioną na niewielkie kawałki makrelę.
Wsypujemy przestudzony ryż i szczypiorek. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy
z niewielką ilością soli i pieprzu. Sosem polewamy sałatkę. Mieszamy. Wierzch
możemy posypać odłożonym wcześniej żółtkiem z jednego jaja startym na tarce i
częścią szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz