piątek, 17 października 2014

SAŁATKA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I WĘDZONĄ MAKRELĄ




Szybka i prosta propozycja sałatkowa dla osób lubiących wędzoną makrelę. Sycąca, z intensywnym smakiem ryby, bardzo nam smakowała. Polecam!

  • 100 g ryżu brązowego lub białego
  • 1 wędzona makrela (ok. 300 g)
  • 1 nieduża kapusta pekińska (ok. 500 g)
  • 3 – 4 ogórki konserwowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy (np. sarepskiej)
  • sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, jajka, cebulę i paprykę oraz rozdrobnioną na niewielkie kawałki makrelę. Wsypujemy przestudzony ryż i szczypiorek. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy z niewielką ilością soli i pieprzu. Sosem polewamy sałatkę. Mieszamy. Wierzch możemy posypać odłożonym wcześniej żółtkiem z jednego jaja startym na tarce i częścią szczypiorku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz