środa, 8 października 2014

PLACEK PO WĘGIERSKU Z KIEŁBASĄ




Podobne placki robiła w swoim programie telewizyjnym Ewa Wachowicz. Proste, kryzysowe jadło, ze składników, które zwykle mamy w domu. Przepis odtworzyłam po swojemu i muszę przyznać, że wszystkim bardzo smakowało. Są łatwiejsze i tańsze w wykonaniu niż tradycyjne placki po węgiersku, czy też placki po cygańsku, które niedawno robiłam, a równie pyszne. Choć oczywiście ten prosty farsz z kiełbasy również można wzbogacić przez dodanie pieczarek, papryki lub ogórków konserwowych, czy kiszonych. Polecam na sycący obiad.

Składniki na 4 placki:
  • 1 ½ kg ziemniaków
  • ¾ szklanki maki pszennej
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Farsz:
  • 400 g kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej

Farsz: Kiełbasę kroimy w cienkie półksiężyce, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszli dodajemy kiełbasę. Podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) oraz słodką i ostrą paprykę. Mieszamy i przez chwilę podsmażamy, aby wydobyć smak papryki. Wlewamy śmietanę, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub przy pomocy robota kuchennego. Nadmiar płynu odcedzamy, dodajemy jajka, cebulę startą na tarce, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni o średnicy 24 cm rozgrzewamy olej, wylewamy porcję masy i wyrównujemy formując placek o grubości ok. 5-8 mm. Kiedy spód ładnie się przyrumieni, przy pomocy szerokiej łopatki ostrożnie przewracamy placek na drugą stronę i również smażymy do zezłocenia. Gotowy placek przekładamy na bibułę w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, a następnie na talerz. Na połowę placka nakładamy porcję farszu mięsnego i składamy go na pół, przykrywając farsz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz