Podobne placki robiła w swoim programie telewizyjnym Ewa Wachowicz.
Proste, kryzysowe jadło, ze składników, które zwykle mamy w domu. Przepis
odtworzyłam po swojemu i muszę przyznać, że wszystkim bardzo smakowało. Są
łatwiejsze i tańsze w wykonaniu niż tradycyjne placki po węgiersku, czy też
placki po cygańsku, które niedawno robiłam, a równie pyszne. Choć oczywiście ten prosty farsz z kiełbasy również można wzbogacić przez dodanie pieczarek, papryki lub ogórków konserwowych, czy kiszonych. Polecam na sycący
obiad.
- 1 ½ kg ziemniaków
- ¾ szklanki maki pszennej
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 400 g kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Farsz: Kiełbasę kroimy w cienkie półksiężyce, a
cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy się
zeszli dodajemy kiełbasę. Podsmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez
praskę (lub drobno posiekany) oraz słodką i ostrą paprykę. Mieszamy i przez
chwilę podsmażamy, aby wydobyć smak papryki. Wlewamy śmietanę, zagotowujemy,
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy drobno posiekaną natką
pietruszki.
Placki: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub
przy pomocy robota kuchennego. Nadmiar płynu odcedzamy, dodajemy jajka, cebulę
startą na tarce, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni o średnicy 24 cm
rozgrzewamy olej, wylewamy porcję masy i wyrównujemy formując placek o grubości
ok. 5-8 mm. Kiedy spód ładnie się przyrumieni, przy pomocy szerokiej łopatki
ostrożnie przewracamy placek na drugą stronę i również smażymy do zezłocenia.
Gotowy placek przekładamy na bibułę w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, a
następnie na talerz. Na połowę placka nakładamy porcję farszu mięsnego i
składamy go na pół, przykrywając farsz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz