Delikatne, kruche, słodkie i rozpływające się w ustach
ciasto z kokosową bezą i soczystymi brzoskwiniami. Aby je przygotować potrzeba
dużej ilości białek, więc jeśli nie mamy ich zapasu w zamrażalce, warto
równocześnie zaplanować w menu dania na wykorzystanie żółtek. Polecam spaghetti carbonara, jabłecznik na kruchym cieście czy chociażby tradycyjne pączki.
Świeże żółtka możemy też przechować w lodówce przez okres 2-3 dni. W tym celu
najlepiej umieścić je w szklance, skropić odrobiną oleju lub wody, aby nie
wysychały i przykryć folią spożywczą.
- 1 ½ szklanki mąki
- 100 g masła lub margaryny
- ¼ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 białek
- 3 szklanki cukru
- 400 g wiórków kokosowych
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 6 łyżek cukru
- 750 ml mleka
- 200 g masła
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do
pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier i żółtka.
Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto.
Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na
ok. 30-60 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy spód blaszki o wymiarach mniej
więcej 22 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Kokosowa beza: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo
dosypując cukier. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy przy
pomocy szpatułki. Na ciasto wykładamy połowę masy, wyrównujemy. Drugą połowę
masy wykładamy do drugiej takiej samej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Obie blaszki, razem lub kolejno pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu). Blaszkę z samą bezą kokosową wyjmujemy po 30 minutach, a z bezą
na cieście po 40 minutach. Studzimy.
Krem z brzoskwiniami: Brzoskwinie odsączamy z syropu
i kroimy w drobną kostkę. Proszek budyniowy z 6 łyżkami cukru mieszamy w 250 ml
mleka. Pozostałe 500 ml mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobiony budyń i przez
chwilę gotujemy, mieszając do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając
po 1 łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypujemy pokrojone brzoskwinie i
delikatnie mieszamy, tylko tyle, aby równomiernie rozłożyły się w kremie.
Wykonanie: Krem wykładamy na ciasto z bezą. Bezę
kokosową delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia i układamy na kremie,
delikatnie dociskając. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Mmm, wygląda pysznie. Te warstwy! Mniam :)
OdpowiedzUsuńa jak długo można je przechowywać?
OdpowiedzUsuńTyle ile każde inne kruche ciasto z kremem budyniowym. Przechowywane w lodówce z pewnością będzie dobre przez 3 - 4 dni.
Usuń