wtorek, 14 października 2014

TORCIK Z MALINAMI NA SUCHARACH - BEZ PIECZENIA




Uroczy, słodki torcik bez pieczenia, z malinami w galaretce na spodzie z sucharów i nutelli. Na zakończenie sezonu malinowego w moim ogrodzie. Gorąco polecam, także z innymi drobnymi owocami!

  • 200 g sucharów
  • 220 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
  • ok. 1 ½ szklanki malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 g śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 30 g czekolady mlecznej + 1 łyżeczka śmietanki do dekoracji

Suchary drobno kruszymy i mieszamy z kremem czekoladowo-orzechowym. Masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy ok. 21 – 22 cm i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i studzimy. Maliny wkładamy do miseczki o średnicy nieco mniejszej niż dno tortownicy. Zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka stężeje delikatnie wykładamy ją na środek masy z sucharami (dno miseczki z galaretką możemy wcześniej zanurzyć na sekundę we wrzącej wodzie).
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody, lekko studzimy, wlewamy do masy i miksujemy. Masę wykładamy na kopczyk z galaretki. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Kiedy torcik całkowicie stężeje wyjmujemy go z blaszki i polewamy strużkami czekolady roztopionej z łyżeczką śmietanki.

3 komentarze: