poniedziałek, 13 października 2014

PLACKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM




Czasami, kiedy brak mi pomysłu na szybki obiad inspiracji szukam w lodówce. Tym razem znalazłam tam wędzony boczek. Podsmażony z cebulką dodałam do placków, które dzięki aromatowi wędzonki smakowały zupełnie wyjątkowo.  Podałam je z surówką z kiszonych ogórków i muszę przyznać, że mąż – wielbiciel tradycyjnych, polskich smaków -  był takim obiadem zachwycony. Polecam!

Składniki na ok. 15 – 18 placków:
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 40 g sera żółtego startego na tarce
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z tłuszczu i studzimy.
Mąkę, mleko, jajka i żółty ser miksujemy. Dodajemy przestudzony boczek z cebulą, szczypiorek, słodką, mieloną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta, formując placki. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na bibule.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz