Czasami, kiedy brak mi pomysłu na szybki obiad inspiracji
szukam w lodówce. Tym razem znalazłam tam wędzony boczek. Podsmażony z cebulką
dodałam do placków, które dzięki aromatowi wędzonki smakowały zupełnie wyjątkowo.
Podałam je z surówką z kiszonych ogórków
i muszę przyznać, że mąż – wielbiciel tradycyjnych, polskich smaków - był takim obiadem zachwycony. Polecam!
Składniki na ok. 15 – 18 placków:
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2 – 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 szklanka mąki
- ¾ szklanki mleka
- 2 jajka
- 40 g sera żółtego startego na tarce
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
- olej
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, i podsmażamy na
rozgrzanym oleju. Odsączamy z tłuszczu i studzimy.
Mąkę, mleko, jajka i żółty ser miksujemy. Dodajemy
przestudzony boczek z cebulą, szczypiorek, słodką, mieloną paprykę oraz sól i
pieprz do smaku. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie
porcje ciasta, formując placki. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na
bibule.
Serwujemy z surówką z kiszonych ogórków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz