środa, 12 września 2018

SOS Z CUKINII NA ZIMĘ DO MIĘS I MAKARONU




Wrzesień mamy ciepły i przyjemny, więc wciąż jeszcze robię przeciery z moich pysznych pomidorków koktajlowych, a przy okazji szukam pomysłów na zagospodarowanie sporych ilości cukinii. Poza keczupem, który robię co roku powstał również pyszny, aromatyczny sos, którego sporą ilość zdążyłam już zużyć na bieżąco. Świetnie sprawdza się jako sos do makaronu z dowolnymi dodatkami oraz do pizzy. Szczególnie jednak polecam go do szybkiego zapiekania mięs, zwłaszcza takich, które nam zostały z poprzedniego dnia: kotletów mielonych, schabowych, sznycli z kurczaka i indyka. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam słoikiem sosu, posypuję tartym serem, zapiekam 20 minut w piekarniku i mam zupełnie nowy, pyszny obiad na szybko. Z tej porcji warzyw otrzymałam 8 słoików po 500 ml. 

Składniki na ok. 4 litry sosu:
  • 2 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
  • 4 czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr domowego przecieru z pomidorów
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • duży pęczek natki pietruszki

Oczyszczoną cukinię i paprykę ścieramy na dużych oczkach tarki lub przy pomocy robota kuchennego. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 – 3 godziny. Po tym czasie z warzyw odlewamy co najmniej połowę soku jaki wytworzyły, zalewamy przecierem pomidorowym i gotujemy 30 minut na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, oprószamy cukrem i smażymy do momentu, aż zrobi się szklista i lekko złocista. Podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki przekładamy do gotujących się warzyw, przez chwilę razem gotujemy, a następnie całość blendujemy wg upodobań – zostawiając kawałeczki warzyw, lub na zupełnie gładki sos. Do sosu dodajemy trzy rodzaje mielonej papryki, pieprz i cynamon. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i gorący sos przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

13 komentarzy:

  1. Dziekuje za przepis. Jutro będę robić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie robie. Nie moge sie doczekac efektu koncowego. Musi byc pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam czy można dać kupny Koncentrat pomidorowy czy może lepiej pasate pomidorowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg proporcji z przepisu lepsza będzie pasata pomidorowa. Koncentrat jest zbyt gęsty.

      Usuń
  4. Zrobiłam, wszystkie warzywa ze swojego ogrodu więc i znaczenie i zdrowo.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis właśnie takiego szukałam jutro zabieram się do pracy Wygląda smakowicie a cukinia w tym roku obrodziła że hej

    OdpowiedzUsuń
  6. Sos jest przepyszny:) Smaczna propozycja ukrycia lata w sloikach...Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A próbował ktoś bez blendowania? Tak żeby coś na widelcu dało się zawiesić? Albo chociaż część zblendowac a część nie🤔? Dajcie znać, lubię jak są kawałki warzyw ale nie wiem jak wyjdzie w tym przypadku....

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przeczytałam wstępu, przepraszam

    OdpowiedzUsuń
  9. Sos przepyszny, szybko się skończył. Zostało mi jeszcze trochę cukini i robię kolejną porcję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sos jest super, to już drugi rok, jak gości w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Sos wyszedl gorzki 😥nie wiem dlaczego Czy można go uratować jeszcze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie trafił jeszcze do słoików to proszę spróbować doprawić do smaku. Nie wiem od czego ta gorycz, robię co roku wg tego przepisu i jest tak samo pyszny. Może przecier z pomidorów był gorzki...Dodałabym najpierw jeszcze 1 lub 2 łyżeczki cukru i trochę soli. Powinno pomóc

      Usuń