czwartek, 6 września 2018

LUTENICA




Lutenica to bałkański przysmak w formie gęstej pasty z pieczonych warzyw. Podobna do ajvaru, choć z nieco innych proporcji składników, gęstsza, inaczej doprawiona i słodsza. Moja domowa wersja z marchewką bardzo nam posmakowała i koniecznie muszę zrobić drugą porcję.

  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 kg bakłażanów (2 nieduże)
  • 300 g marchewki
  • 1 główka czosnku
  • 2 cebule
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta czarnego pieprzu

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i gotujemy 5 – 10 minut. Po tym czasie rozdrabniamy przy pomocy blendera i przecieramy przez gęste sito. Otrzymany przecier pomidorowy gotujemy na małym ogniu 20 – 30 minut, aby odparował i zgęstniał.
Na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia układamy przekrojone na pół bakłażany, skórką do dołu, papryki i papryczkę chili przecięte na pół i pozbawione gniazd nasiennych, skórką do góry, umyte marchewki oraz główkę czosnku w całości. Warzywa wkładamy na 25 minut do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Wyjmujemy kiedy skórka na paprykach zacznie się przypalać na brązowo. Gorące papryki i marchewki przekładamy do szklanej miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia. Z zimnych papryk i marchewek ściągamy skórkę, która będzie odchodzić bez problemu. Z przestudzonego bakłażana wydrążamy cały miąższ przy pomocy łyżki (nadmiar nasion usuwamy). Ząbki czosnku delikatnie rozdzielamy i z każdego wyciskamy upieczony miąższ. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i mieszając delikatnie szklimy. Dodajemy do upieczonych warzyw i wszystko razem rozdrabniamy blenderem na gładki sos, lub zostawiamy niewielkie kawałki warzyw jeśli lubimy. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, cukier, czubrycę, kminek i szczyptę pieprzu. Gotujemy 15 – 20 minut często mieszając. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i gorący sos przelewamy do słoików. Natychmiast zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 10 dni, lub pasteryzujemy 10 minut i przechowujemy w spiżarni nawet całą zimę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz