Lutenica to bałkański przysmak w formie gęstej pasty z
pieczonych warzyw. Podobna do ajvaru, choć z nieco innych proporcji składników,
gęstsza, inaczej doprawiona i słodsza. Moja domowa wersja z marchewką bardzo
nam posmakowała i koniecznie muszę zrobić drugą porcję.
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 1,5 kg czerwonej papryki
- 1 papryczka chili
- 1 kg bakłażanów (2 nieduże)
- 300 g marchewki
- 1 główka czosnku
- 2 cebule
- 50 ml oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- szczypta czarnego pieprzu
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i
gotujemy 5 – 10 minut. Po tym czasie rozdrabniamy przy pomocy blendera i
przecieramy przez gęste sito. Otrzymany przecier pomidorowy gotujemy na małym
ogniu 20 – 30 minut, aby odparował i zgęstniał.
Na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia
układamy przekrojone na pół bakłażany, skórką do dołu, papryki i papryczkę
chili przecięte na pół i pozbawione gniazd nasiennych, skórką do góry, umyte
marchewki oraz główkę czosnku w całości. Warzywa wkładamy na 25 minut do
piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 2000C (lub do 2200C
bez termoobiegu). Wyjmujemy kiedy skórka na paprykach zacznie się przypalać na
brązowo. Gorące papryki i marchewki przekładamy do szklanej miski, szczelnie
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia. Z zimnych papryk i
marchewek ściągamy skórkę, która będzie odchodzić bez problemu. Z
przestudzonego bakłażana wydrążamy cały miąższ przy pomocy łyżki (nadmiar
nasion usuwamy). Ząbki czosnku delikatnie rozdzielamy i z każdego wyciskamy
upieczony miąższ. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej
patelni podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i mieszając delikatnie szklimy. Dodajemy
do upieczonych warzyw i wszystko razem rozdrabniamy blenderem na gładki sos,
lub zostawiamy niewielkie kawałki warzyw jeśli lubimy. Dodajemy przecier
pomidorowy, sól, cukier, czubrycę, kminek i szczyptę pieprzu. Gotujemy 15 – 20
minut często mieszając. W razie potrzeby doprawiamy do smaku i gorący sos
przelewamy do słoików. Natychmiast zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 10
dni, lub pasteryzujemy 10 minut i przechowujemy w spiżarni nawet całą zimę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz