Aby umilić dzieciom wrześniowy powrót do szkoły proponuję uczczenie
pierwszego dnia deserem z wykorzystaniem cukierków Michałków. Trochę słodkiego
kremu, pokruszone herbatniki i obowiązkowo garść świeżych owoców to deser,
który zadowoli każdego ucznia!
- 500 g świeżych malin
- 150 g kakaowych herbatników
- 300 ml śmietany kremówki
- 7-8 cukierków Michałków klasycznych
- kilka borówek amerykańskich do dekoracji
W rondelku podgrzewamy 150 ml śmietany. Dodajemy Michałki i
mieszając, podgrzewamy do momentu aż się rozpuszczą. Nie gotujemy. Masę
studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Pozostałe 150 ml śmietany
ubijamy na sztywno. Dodajemy schłodzoną masę michałkową i ponownie ubijamy do
puszystości.
Ćwierć porcji malin odkładamy do dekoracji, a pozostałe
blendujemy na mus. Herbatniki drobno kruszymy.
W pucharkach lub szklankach układamy kolejno warstwami:
pokruszone herbatniki, krem michałkowy i mus z malin. Warstwy powtarzamy aż do
wykończenia składników. Dekorujemy odłożonymi malinami i borówkami. Przed
podaniem schładzamy w lodówce.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń