poniedziałek, 3 września 2018

DESER MICHAŁKOWY Z MALINAMI




Aby umilić dzieciom wrześniowy powrót do szkoły proponuję uczczenie pierwszego dnia deserem z wykorzystaniem cukierków Michałków. Trochę słodkiego kremu, pokruszone herbatniki i obowiązkowo garść świeżych owoców to deser, który zadowoli każdego ucznia! 

Składniki na 4 – 5 porcji:
  • 500 g świeżych malin
  • 150 g kakaowych herbatników
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 7-8 cukierków Michałków klasycznych
  • kilka borówek amerykańskich do dekoracji

W rondelku podgrzewamy 150 ml śmietany. Dodajemy Michałki i mieszając, podgrzewamy do momentu aż się rozpuszczą. Nie gotujemy. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Pozostałe 150 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy schłodzoną masę michałkową i ponownie ubijamy do puszystości.
Ćwierć porcji malin odkładamy do dekoracji, a pozostałe blendujemy na mus. Herbatniki drobno kruszymy.
W pucharkach lub szklankach układamy kolejno warstwami: pokruszone herbatniki, krem michałkowy i mus z malin. Warstwy powtarzamy aż do wykończenia składników. Dekorujemy odłożonymi malinami i borówkami. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

1 komentarz: