Kostka kawosza to kolejne ciasto dedykowane i inspirowane
smakami mojego taty. Z mieloną, aromatyczną kawą, której ziarnistość można wyczuć
w kremie. Tata był zadowolony!
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3 czubate łyżki kawy sypanej + 50 ml wrzątku
- 6 łyżek cukru
- 600 ml mleka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzątku
- dżem z czarnej porzeczki lub agrestowy
- ciemne kakao do posypania
- bita śmietana do dekoracji
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i
kakao, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Puszystą masę przekładamy do
blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.
Krem kawowy: Kawę sypaną zalewamy wrzątkiem i
odstawiamy do napęcznienia i przestudzenia. Budynie mieszamy z cukrem i
szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy
budyń. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy
dodając po łyżce zimnego budyniu, a na koniec gęste, zaparzone fusy z kawy
(powinny wchłonąć całą wodę).
Wykonanie: Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Pierwszy
z nich ponownie układamy na dnie blaszki, nasączamy przestudzoną kawą
rozpuszczalną i smarujemy cienką warstwą dżemu. Wykładamy ¾ kremu kawowego i
wyrównujemy. Układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy kawą i smarujemy
pozostałym kremem kawowym. Powierzchnię wygładzamy i oprószamy ciemnym kakao. Chłodzimy
w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.
Uwielbiam kawę i wszystko co kawowe od czekoladek po takie smakowite ciacha. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń