sobota, 8 marca 2014

KARKÓWKA Z WARZYWAMI PIECZONA W RĘKAWIE




Cały obiad za jednym zamachem? Proszę bardzo! Smacznie, soczyście i aromatycznie. Przyprawy można skomponować dowolnie wg własnych upodobań lub skorzystać z mojej propozycji.

  • 600 g karkówki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju
  • rękaw do pieczenia o długości ok. 50-60 cm
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki, mieszamy i połową nacieramy plastry karkówki. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę, marchewkę w talarki, a cebulę w piórka. Posypujemy pozostałymi przyprawami i mieszamy.
Mięso z warzywami wkładamy do rękawa, skrapiamy olejem i kilkakrotnie nim potrząsamy, aby przyprawy dobrze się wymieszały. Końce rękawa ciasto związujemy, a wierzch nakłuwamy w kilku miejscach igłą. Całość układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy na najniższy poziom piekarnika rozgrzanego do 1800C z termoobiegiem (lub 2000C bez termoobiegu). Pieczemy ok. 75 min. 

24 komentarze:

  1. To jest przepis! Zrobię coś takiego na pewno. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukam szukam przepisu i prosty znalazłam... a jak smakuje to napiszę pozniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I tak jak myślałam Karkówka wyszła wyśmienicie, tylko, że ja zamarynowałam ją dzien wczesniej i mała ilościa ketchupu dodałam jeszcze. Połączenie wszystkich przypraw to efekt " Nieba w gębie" :) Dziękuje za pomysł... Zapiekanka w dniu dzisiejszym prawie się piecze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakowało:) Marynowanie mięsa przez całą noc zawsze się opłaca. Zwykle też tak robię, jeśli tylko czas nie goni;) A keczup na pewno fajnie się tu sprawdził. Życzę udanego weekendu i smacznej zapiekanki:) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję i udanego tygodnia życzę :)

      P.S. Mam w domu, boczek, pieczarki i szukam przepisu na makaron...

      Usuń
    3. Z moich przepisów mogę polecić kokardki z boczkiem w sosie pomidorowym, do których śmiało można dorzucić podsmażone pieczarki lub po prostu spaghetti alla carbonara, ale to już bez pieczarek. Obie propozycje w zakładce "Z makaronem".

      Usuń
  4. Zrobiłam i polecam wszystkim! Fantastyczny przepis, danie przepyszne i praktycznie bez roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, to bardzo dobry pomysł na urozmaicenie tego dania.

      Usuń
  6. Pychotka ����

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile sie powinno piec 1,5kg karkówki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie piekłam nigdy tak dużej porcji z tego przepisu, więc dokładnie nie wiem. Jeśli zapakujemy taką ilość razem z warzywami do jednego rękawa to zrobi nam się chyba jedna bardzo duża, ubita porcja i byłabym się, że nie wszystko się równomiernie upiecze. W rękawie musi pozostać wolna przestrzeń na wytworzenie się pary. Myślę, że czas pieczenia można wydłużyć o 15 minut, a potem rozciąć worek i sprawdzić twardość mięsa. W razie czego dopiec w lekko rozcietym rękawie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Łatwiutki przepis a danie PRZEPYSZNE! Mój faworyt obiadowy . Warto zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelka. Szybki obiad 😀😀

    OdpowiedzUsuń
  11. Można w całości ta karkowke upiec :) wyjdzie? Czy lepiej plastry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie lepsze są plastry. Karkówkę w całości oczywiście również można piec w rękawie, ale wówczas dłużej trzeba ją marynować w przyprawach, aby smak przeszedł aż do środka oraz piec zdecydowanie dłużej, więc wtedy lepiej bez warzyw, które mogłyby się nieapetycznie rozgotować.

      Usuń
  12. Ja włożyłam parę surowych pieczarek i kilka suszonych śliwek a ziemniaki ugotowałam oddzielnie

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię takie obiadki już od dawna. Świetna sprawa . Przepis jest rewelacyjny, danie wychodzi bardzo aromatyczne. Gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Rękawa się nie naklówa przecież 😱

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaleca się nakłuwanie, aby para miała delikatne ujście, dzięki czemu nie dojdzie do niekontrolowanego pęknięcia w czasie pieczenia. Nakłucia igłą czy szpilką są niemal niewidoczne. Zawsze tak robię.

      Usuń