sobota, 1 marca 2014

SAŁATKA RYŻOWA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I ANANASEM



To jedna ze smaczniejszych sałatek jakie udało mi się ostatnio skomponować. Zdanie to potwierdza cała rodzina, a zwłaszcza mąż, który zażyczył sobie dużą porcję sałatki na wynos do pracy. Na szczęście wychodzi jej spora porcja;) Sałatka jest lekka i chrupiąca, a ostrość pora złagodzona jest słodyczą ananasa. Wszystkie składniki świetnie w niej ze sobą współgrają, by tworzyć idealną całość. Dobra na co dzień i od święta. Gorąco polecam!

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • ½ szklanki ryżu (lub 1 woreczek)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 biała część średniego pora
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, ananasa odsączamy i kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, białą część pora drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co z ananasem ;)) Sałatka wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do wypróbowania. Naprawdę jest pyszna!

      Usuń
  2. Bardzo fajna sałatka. Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałem jeszcze szynkę, pokrojoną w kostkę. Rozważam dodanie ogórka kiszonego lublepiej konserwowego, bo jak dla mnie trochę za mało wyrazista jest.

    OdpowiedzUsuń