piątek, 21 marca 2014

KOTLETY Z WĘDZONEJ MAKRELI




To wariacja na temat naszych ulubionych kotletów rybno-ziemniaczanych, tym razem z wędzoną makrelą. Kotleciki są delikatne, mięciutkie i bardzo smaczne. Idealnie pasuje do nich sałatka z pomidorów. Polecam!

Składniki na 12 kotletów:

  • 200 g wędzonej makreli
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i razem z makrelą dokładnie obraną z ości i ziemniakami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Możemy też całość zmiksować blenderem lub bardzo dobrze rozgnieść widelcem. Do masy dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę lub koperek, słodką paprykę, sól i pieprz  smaku. Dłońmi maczanymi w wodzie formujemy zgrabne kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złotobrązowo na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz