czwartek, 6 marca 2014

KRUCHE CIASTO Z KIWI I BUDYNIEM




 Kruche ciasto, owoce i budyń to dla mnie zawsze udane połączenie. Ciasto zrobiłam tym razem kakaowe, aby ładnie się komponowało z zielonym kiwi. Wyszło niezwykle pysznie i pięknie. Gorąco polecam!

Kruche ciasto:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 2 budynie waniliowe + cukier
  • 750 ml mleka
  • 8 sztuk miękkich, dojrzałych kiwi

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki, przez chwilę siekamy je nożem po czy zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto nie będzie się kruszyć. 1/3 część ciasta formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wymiarach 21 x 26 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1800C.

Kiwi: Owoce cienko obieramy wycinając twarde końcówki. Przecinamy je na pół i układamy na podpieczonym spodzie ciasta.

Budyń: 1 szklankę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Jeśli używamy budyniu bez cukru, dodajemy go tyle ile zaleca producent na opakowaniu. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie z cukrem. Mieszamy do momentu aż masa zrobi się dostatecznie gęsta. Gorący budyń wykładamy równomiernie na kiwi.

Pianka bezowa: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Piankę delikatnie wykładamy na gorący budyń.

Na wierzch ciasta ścieramy lekko zmrożoną kulkę ciasta z zamrażalnika. Pieczemy 50 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.

6 komentarzy:

  1. Ależ ono efektownie wygląda! Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy kiwi nie powoduje że ciasto się rozpływa bo z galaretką tak robi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co mi wiadomo kiwi zawiera enzym który rozkłada pewien rodzaj białka zawarty w wieprzowej żelatynie, uniemożliwiając tym samym jej tężenie. W tym cieście nie ma galaretki i kiwi absolutnie mu nie zagraża.

      Usuń