Z ostatnich ogórków w tym roku przygotowałam pyszną sałatkę
z fasolką szparagową. Cała rodzina uznała ją za niezwykle smaczną, a ja cieszę
się że ją odkryłam. Z tej porcji wyszło mi ok. 9 słoików o pojemności 750 ml. Jeden
z nich wyjadłam już drugiego dnia po przygotowaniu i miałam ochotę na więcej;) Zróbcie
ją koniecznie!
- 2 kg ogórków
- 2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 1 kg cebuli
- 1 łyżka soli
Zalewa:
- 1 szkl. octu
- ½ szkl. oleju
- 200 g przecieru pomidorowego
- 4 łyżki soli
- 2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule
obieramy i kroimy w półksiężyce. Cebule dodajemy do ogórków, wsypujemy 1 łyżkę
soli, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie odciskamy z
wytworzonego soku.
Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 min. Odcedzamy i studzimy.
Łączymy z ogórkami.
Składniki zalewy mieszamy i podgrzewamy do momentu
rozpuszczenia się cukru. Ciepłą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy
na 30 min. Po tym czasie sałatką razem z zalewą napełniamy przygotowane słoiki.
Pasteryzujemy ok. 15 min.
Super przepis, prosty i do tego pyszny.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wszyscy się zajadali.
Zrobiłam kilka dni temu z połowy składników i został mi tylko 1 ( jeden) słoik .... Przepyszna!
OdpowiedzUsuńWięc chyba czas na powtórkę, tylko już nie z połowy składników, a z podwójnej porcji. Zima jest długa... Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za komentarz;)
UsuńPyszna. Zrobiłam z całej porcji- i właśnie mąż otworzył, po cichutku, OSTATNI słoik. W przyszłym roku potroję ten skład. dziękuje
OdpowiedzUsuńpycha :_) mniam mniam moja ulubiona a przepis mi się zapodział dziękuje za odświerzenie pamięci :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc;)
UsuńWłaśnie robię sałatkę, nie mogę doczekać się aż ją spróbuję - po tych wszystkich komentarzach musi być pyszna. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpo jakim czasie jest dobra do spozycia
OdpowiedzUsuńTak jak piszę powyżej, zdarza mi się otwierać pierwszy słoik już na drugi dzień po przygotowaniu.
UsuńSuper.wlasnie robie juz kolejne sloiki
OdpowiedzUsuńsuper jest
OdpowiedzUsuńSuper przepis,dla cukrzyka jednak troche duzo cukru.Ile ksylitolu np. Dodac zamiast?.Przepis brzmi pysznie😚
OdpowiedzUsuńNiestety nie robiłam nigdy przetworów z ksylitolem, więc moja wiedza na ten temat jest ograniczona. Wg informacji znalezionych w internecie wynika, że ksylitol ma podobne natężenia słodyczy co cukier, więc aby zalewa miała odpowiedni smak, należałoby go dodać w podobnej ilości jak cukru, czyli co najmniej 2 szklanki.
UsuńUwielbiam. Mogę ją jeść nawet na obiad. Pycha!
OdpowiedzUsuńRobię kolejne słoiki tej sałatki. Rzeczywiście jest pyszna.
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy nie będzie buzowac? Nie popsuje się? Robię duże porcje, bo to sałatka nr 1 u nas 😁.
Po pasteryzacji należy odczekać aż słoiki przestygną (u mnie stoją zwykle na blacie w kuchni do następnego dnia) i sprawdzić czy wszystkie pokrywki dobrze się zassały, tzn. czy środek jest wklęsły czy odskakuje przy dotknięciu. Te co do których mam wątpliwości wstawiam do lodówki i zjadam w pierwszej kolejności, pozostałe w piwnicy mogą stać nawet rok lub dłużej i nic się im nie dzieje.
UsuńCzy może długo stać w komórce?
OdpowiedzUsuńPo pasteryzacji wytrzymuje nawet rok. U mnie stoi na regale w chłodnej i ciemnej piwnicy.
UsuńWitam brakło mi zalewy czy mogę dorobić i wlać prosto do sloikow
OdpowiedzUsuńTak, można tak zrobić.
Usuń