Idealna zupa na lato! Pyszne i zdrowe połączenie botwinki i
fasolki szparagowej. Polecam!
- pęczek botwinki
- 20 dag fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- pęczek koperku
- 3 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- ½ łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- sok z ½ cytryny
- 100 ml śmietany
Botwinkę dokładnie płuczemy. Małe buraczki ścieramy na tarce
a łodygi i liście drobno kroimy. Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w
kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy ją na dwucentymetrowe kawałki. Marchewkę,
ziemniaki i fasolkę wrzucamy do bulionu razem ze startymi buraczkami i gotujemy
przez ok. 20 min. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojoną botwinkę.
Gotujemy kilka minut i wlewamy sok z cytryny. Śmietanę hartujemy niewielką
ilością gorącej zupy, wlewamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą
i pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz