piątek, 16 sierpnia 2013

BOTWINKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ




Idealna zupa na lato! Pyszne i zdrowe połączenie botwinki i fasolki szparagowej. Polecam!

  • pęczek botwinki
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • pęczek koperku
  • 3 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • sok z ½ cytryny
  • 100 ml śmietany
Botwinkę dokładnie płuczemy. Małe buraczki ścieramy na tarce a łodygi i liście drobno kroimy. Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy ją na dwucentymetrowe kawałki. Marchewkę, ziemniaki i fasolkę wrzucamy do bulionu razem ze startymi buraczkami i gotujemy przez ok. 20 min. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojoną botwinkę. Gotujemy kilka minut i wlewamy sok z cytryny. Śmietanę hartujemy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz