To taki nasz imprezowy bigosik na bogato. Przepis mam od tak
dawna, że zupełnie już nie pamiętam skąd. Nazywam go bigosem półkilogramowym bo
wszystkich składników jest równo po pół kilograma. Smakuje wyśmienicie, a
najbardziej oczywiście wtedy gdy się kończy;). Polecam wszystkim, którzy go nie
znają!
- ½ kg piersi z kurczaka
- ½ kg cebuli
- ½ kg marchwi
- ½ kg pieczarek
- ½ kg białej kapusty
- ½ kg kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej
- ½ l bulionu drobiowego
- 250 ml gęstego przecieru pomidorowego
- majeranek
- sól, pieprz
- olej
Marchew kroimy w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki w
plasterki, kiełbasę w półksiężyce, kapustę w kostkę a piersi kurczaka w niewielkie
paski. Kapustę zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. W tym czasie wszystkie
pozostałe składniki kolejno obsmażamy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do
kapusty. Najpierw marchew, potem cebulę, pieczarki, piersi i kiełbasę. Całość
mieszamy i dusimy do miękkości warzyw i mięsa. U mnie od momentu wstawienia
kapusty trwało to niecałą godzinę. Jeśli w czasie gotowania wygotuje nam się
zbyt dużo bulionu, można dolać trochę wody. Na koniec dodajemy przecier
pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zagotowujemy i serwujemy.
Bigos idealny prosty i szybki w zrobieniu.Robiłam juz na wiele imprez i zawsze zachwyca.Ten przepis przekazalam już wielu osobom.Polecam
OdpowiedzUsuńDla mnie najlepszy bigos, na prawdę polecam! Ja dostałam przepis od mamy, gdzieś go wynalazła ;) teraz już wiem gdzie !
OdpowiedzUsuńJa też znam ten przepis, pochodzi ze starej gazetki,,Wyślij przepis,,.Bigos jest przepyszny
OdpowiedzUsuń