niedziela, 18 sierpnia 2013

TORT MARS




Jaki upiec tort dla trzynastolatka uwielbiającego wszelkiego typu batony, batoniki i inne słodkości? Pomysł podsunęła mi siostra, a ja trochę pogłówkowałam, poszperałam w Internecie i wyszło mi takie cudo! Trzeba przyznać, że tort nie tylko świetnie się prezentuje, ale i smakowo jest rewelacyjny. Mega mocno czekoladowy, z wyczuwalnymi kawałkami batoników Mars. Pychota!

Biszkopt x 3:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka kakao
Krem czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
Krem z batonikami Mars:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 g żelatyny
  • 3 batony Mars
  • 50 g mlecznej czekolady
Syrop do nasączania:
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
Dekoracja:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • barwnik spożywczy w kolorze żółtym i czerwonym

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier, żółtka i olej. Na sam koniec wsypać przesianą mąkę i kakao mieszając na najwolniejszych obrotach miksera tylko tyle, aby składniki się połączyły. Masę przełożyć do blaszki o wym. 15 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 15 min.
Identycznie pieczemy 2 kolejne biszkopty.

Krem czekoladowy: 200 ml śmietany podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Należy pilnować aby masa się nie zagotowała. Przestudzoną masę chłodzimy w lodówce przez 2-3 godz. Po tym czasie ubijamy mikserem pozostałe 50 ml kremówki i cały czas miksując dodajemy po jeden łyżce schłodzonej masy czekoladowej, aż do powstania puszystego, jednolitego kremu.

Krem z batonami Mars: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody, mieszamy i lekko studzimy. Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki a batony Mars kroimy w niewielką kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywno i wciąż ubijając wlewamy przestudzoną, ale wciąż lekko ciepłą żelatynę. Wsypujemy startą czekoladę i pokrojone batony, mieszamy.

Syrop do nasączania: Wodę mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny i rumem.

Polewa czekoladowa: Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, dodając połamaną czekoladę i masło. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Nie gotujemy! Odstawiamy do przestudzenia.

Wykonanie: Na przygotowanej tacy układamy pierwszy biszkopt. Nasączamy go 1/3 przygotowanego syropu i wykładamy cały krem czekoladowy. Przykrywamy go drugim biszkoptem, nasączamy go syropem i wykładamy krem z batonami Mars. Na wierzch kładziemy trzeci biszkopt, lekko ścinamy mu wszystkie rogi aby miały zaokrąglony kształt, nasączamy go i całość smarujemy polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce.

Dekoracja: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 1/3 masy przekładamy do innego naczynia, dodajemy żółty barwnik i miksujemy. Do pozostałej masy dodajemy barwnik czerwony.
Żółty barwnik nakładamy do szprycy z okrągłą końcówką i robimy kontury napisu Mars. Środek wypełniamy masą w kolorze czerwonym.

Inspiracja smakowa z tej strony.


3 komentarze: