środa, 7 sierpnia 2013

DŻEM JABŁKOWO-PORZECZKOWY




Porzeczki się już kończą a papierówek zatrzęsienie. Zachwycona smakiem dżemu jabłkowo-agrestowego postanowiłam powtórzyć ten pomysł z porzeczkami, które w tym zestawieniu zdecydowanie wygrywają i smakiem i kolorem. Mimo to polecam, jeśli ktoś ma do wykorzystania dużo jabłek. Z proponowanej porcji uzyskamy ok. 6 słoiczków dżemu.

  • 1 kg słodkich jabłek, np. papierówek (po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 80 dag cukru

Jabłka drobno kroimy. Zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu do momentu aż lekko się rozgotują.
Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dodajemy do jabłek. Całość miksujemy blenderem. Od tego momentu gotujemy na małym ogniu, często mieszając do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas gęstości. U mnie trwało to ok. 2 godz. Aby sprawdzić gęstość dżemu, na talerzyk uprzednio mocno schłodzony w zamrażalce wylewamy odrobinę dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na ok. 1 godz. Nie pasteryzujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz