wtorek, 20 sierpnia 2013

SZARLOTKA KRÓLEWSKA




Pyszna i elegancka szarlotka na biszkopcie, z masą kremową i polewą czekoladową. Przepis pochodzi z książki „Tradycyjna kuchnia polska” gdzie figuruje pod nazwą „szarlotka Krysi” - nie znam Krysi więc u mnie jest królewska;). Polecam!

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka żelatyny
  • cukier do smaku
Krem:
  • ½ litra mleka
  • 1 budyń cytrynowy
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
Polewa:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i wmieszać do ciasta na najwolniejszych obrotach miksera.
Blaszkę o wymiarach 20 x 36 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto i piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 30 min. 

Masa jabłkowa: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka z grubym dnem, dodać cukier do smaku (jeśli jabłka są słodkie wystarczą 2-3 łyżki) i dusić na małym ogniu do momentu gdy część jabłek zacznie się rozgotowywać a część nadal będzie w formie kostek. Wsypać galaretkę i żelatynę (w formie suchej), dobrze wymieszać i zagotować. Masę wyłożyć na przestudzony spód biszkoptowy, wyrównać i schłodzić w lodówce.

Krem: Ugotować budyń na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę i dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na masę jabłkową.

Polewa: Wszystkie składniki umieścić w małym garnku i mieszając podgrzewać do momentu aż wszystkie się rozpuszczą i połączą. Nie gotować! Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta.

11 komentarzy: