Pyszna i elegancka szarlotka na biszkopcie, z masą kremową i
polewą czekoladową. Przepis pochodzi z książki „Tradycyjna kuchnia polska”
gdzie figuruje pod nazwą „szarlotka Krysi” - nie znam Krysi więc u mnie jest
królewska;). Polecam!
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka żelatyny
- cukier do smaku
Krem:
- ½ litra mleka
- 1 budyń cytrynowy
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
Polewa:
- 125 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kakao
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem
na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać i wmieszać do ciasta na najwolniejszych obrotach
miksera.
Blaszkę o wymiarach 20 x 36 cm lub podobną wyłożyć papierem
do pieczenia wylać ciasto i piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
przez ok. 30 min.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne
i pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka z grubym dnem, dodać cukier do
smaku (jeśli jabłka są słodkie wystarczą 2-3 łyżki) i dusić na małym ogniu do
momentu gdy część jabłek zacznie się rozgotowywać a część nadal będzie w formie
kostek. Wsypać galaretkę i żelatynę (w formie suchej), dobrze wymieszać i
zagotować. Masę wyłożyć na przestudzony spód biszkoptowy, wyrównać i schłodzić
w lodówce.
Krem: Ugotować budyń na mleku zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę i dalej
ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na masę
jabłkową.
Polewa: Wszystkie składniki umieścić w małym garnku i
mieszając podgrzewać do momentu aż wszystkie się rozpuszczą i połączą. Nie
gotować! Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta.
Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńI świetnie smakuje;) Polecam!
UsuńWygląda królewsko ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super, poproszę kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się śmiało, póki jest;)
Usuńwyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńmniam ;)
OdpowiedzUsuńRewelacja-zaraz zabieram się za pieczenie:) juz nabrałam smaczka
OdpowiedzUsuńTak definitywnie dzis bedzie szarlotka -KONIECZNIE- i licze,ze bedzie równie piękna i smaczna
OdpowiedzUsuńCzy napewno sie uda? :)
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować, aby się przekonać. Mi zawsze się udaje:) Powodzenia!
Usuń