Bardzo smaczna sałatka ogórkowa z koperkową nuta. Robiłam ją
po raz pierwszy, więc jeden ze słoików otworzyłam z ciekawości już po kilku
dniach. Koperek jest wyczuwalny, ogórki smaczne i chrupiące, całość bardzo
udana. Jest też dość ostra, więc jeśli ktoś lubi łagodniejsze smaki może
zmniejszyć nieco ilość octu. Z tej porcji otrzymałam 9 słoików o pojemności 750
ml.
- 5 kg ogórków
- 6 średnich cebul
- 4 łyżki soli
Zalewa:
- 2 szkl. octu
- 2 szkl. cukru
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 op. sosu koperkowo-ziołowego do sałatek
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie postępujemy z
cebulą, łączymy ją z ogórkami, solimy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie
odlewamy powstały sok.
Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy i mieszamy z
ogórkami. Odstawiamy razem na 10 min i wkładamy sałatkę do przygotowanych słoków.
Pasteryzujemy 10 min.
Przepis pochodzi z tegorocznej gazety PP - „Przetwory i
nalewki” (zmieniłam tylko pieprz czarny na ziołowy).
Czy do zalewy nie trzeba dodać wody?
OdpowiedzUsuńNie dodajemy wody, robimy zalewę tylko z podanych składników. Robiłam w tym roku już 2 razy i wychodzi super. Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńa ogórki gruntowe czy te zielone długie?
OdpowiedzUsuńjeanette
Na przetwory przeznaczam zawsze ogórki gruntowe, ale z długich sałatkowych pewnie też się uda;)
Usuń