Miałam ochotę na pierogi z musem jabłkowym, ale wpadł mi w
ręce przepis na takie z jabłkami ścieranymi na tarce, więc postanowiłam wypróbować go w pierwszej kolejności. Bardzo fajny, oryginalny pomysł. Przypadną
do gustu wszystkim miłośnikom pierogów na słodko. Polecam!
Składniki na ok. 50 pierogów:
- 500 g mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 500 g jabłek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odlewamy
nadmiar soku, dodajemy bułkę tartą, cukier i cynamon. Mieszamy.
Z mąki, wody i oleju zagniatamy ciasto. Porcjami bardzo
cienko je rozwałkowujemy, zostawiając pozostałą część pod lekko wilgotną
ściereczką, aby nie wyschła. Za pomocą szklanki wycinamy koła, na środek
każdego z nich wykładamy porcję jabłek i formujemy pierogi, dobrze zlepiając
brzegi. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 5 min od momentu
wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy na ciepło z kleksem kwaśnej
śmietany, oprószone cukrem, ale równie pyszne są odsmażane na maśle.
Przepis znalazłam w gazecie „Przepisy czytelników” nr
9/2012.
Z jabłkami jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńRadzę spróbować;)
Usuń