poniedziałek, 26 sierpnia 2013

PIEROGI Z JABŁKAMI




Miałam ochotę na pierogi z musem jabłkowym, ale wpadł mi w ręce przepis na takie z jabłkami ścieranymi na tarce, więc postanowiłam wypróbować go w pierwszej kolejności. Bardzo fajny, oryginalny pomysł. Przypadną do gustu wszystkim miłośnikom pierogów na słodko. Polecam!

Składniki na ok. 50 pierogów:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odlewamy nadmiar soku, dodajemy bułkę tartą, cukier i cynamon. Mieszamy.
Z mąki, wody i oleju zagniatamy ciasto. Porcjami bardzo cienko je rozwałkowujemy, zostawiając pozostałą część pod lekko wilgotną ściereczką, aby nie wyschła. Za pomocą szklanki wycinamy koła, na środek każdego z nich wykładamy porcję jabłek i formujemy pierogi, dobrze zlepiając brzegi. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 5 min od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany, oprószone cukrem, ale równie pyszne są odsmażane na maśle.



Przepis znalazłam w gazecie „Przepisy czytelników” nr 9/2012.

2 komentarze: