wtorek, 13 sierpnia 2013

SOS TZATZIKI




Mój sos tzatziki robię zwykle na oko, do smaku. Jeśli ktoś lubi dużo czosnku można go dodać więcej. Najczęściej podajemy go do grillowanych mięs lub warzyw, ale tym razem sprawdził się jako świetny dodatek do placków cukiniowo-ziemniaczanych. Polecam!

  • 2 średnie ogórki
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Ogórki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Łączymy z jogurtem i czosnkiem drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz