Szybka w wykonaniu, puszysta rolada, uwielbiana przez dzieci
i nie tylko. Jabłka delikatnie wtapiają się w ciasto biszkoptowe, przez co nie
ma najmniejszych problemów z jej zwijaniem. Wierzch może delikatnie popękać,
ale absolutnie nie odbiera jej to uroku. Piekłam ją już wielokrotnie i zawsze
się udaje. Tym razem użyłam słodkich papierówek. Polecam!
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 większych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Jabłka obieramy i kroimy w szerokie plastry. Dużą blachę z piekarnika
wykładamy papierem do pieczenia (koniecznie!) i równomiernie rozsypujemy na niej
jabłka, które oprószamy cynamonem.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając
stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy przez chwilę na najmniejszych obrotach
miksera, tylko tyle aby składniki się połączyły. Masę wylewamy równą warstwą na
jabłka i pieczemy przez 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C.
Upieczony biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, tak
aby na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy
jabłkowej (można sobie pomóc szerokim nożem) i zwijamy roladę wzdłuż dłuższego
boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem
oprószamy cukrem pudrem.
Inspirowałam się przepisem znalezionym w gazecie „Przepisy
czytelników”, choć jak zwykle zrobiłam po swojemu;)
Przepis czytałam wczoraj przed pójściem spać, i od tamtej pory nie mogę przestać o niej myśleć :) Dziś zrobię!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spełni pokładane w niej nadzieje;)Pozdrawiam!
UsuńZrobiłam! Jest fantastyczna :) Wykonanie bardzo łatwe i przyjemne, a smak... mmm! Przepyszna!
UsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam :)
często robię to ciasto :) moje dziecko uwielbia :)
OdpowiedzUsuńSuper. Robię kolejny raz, jest rewelacyjna a przy tym łatwe wykonanie.
OdpowiedzUsuńJakie sa dokladnie wymiary blachy. Nie mieszkam w polsce wiec niewiem jaka jest standardowa blaszka z piekarnika
OdpowiedzUsuńMój piekarnik jest wyposażony w blaszkę o wymiarach dolnych 30 x 36 cm i na takiej właśnie przygotowuję tę roladę.
Usuń