czwartek, 15 sierpnia 2013

ROLADA JABŁKOWA




Szybka w wykonaniu, puszysta rolada, uwielbiana przez dzieci i nie tylko. Jabłka delikatnie wtapiają się w ciasto biszkoptowe, przez co nie ma najmniejszych problemów z jej zwijaniem. Wierzch może delikatnie popękać, ale absolutnie nie odbiera jej to uroku. Piekłam ją już wielokrotnie i zawsze się udaje. Tym razem użyłam słodkich papierówek. Polecam!

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 większych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Jabłka obieramy i kroimy w  szerokie plastry. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (koniecznie!) i równomiernie rozsypujemy na niej jabłka, które oprószamy cynamonem.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przez chwilę na najmniejszych obrotach miksera, tylko tyle aby składniki się połączyły. Masę wylewamy równą warstwą na jabłka i pieczemy przez 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C.
Upieczony biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, tak aby na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy jabłkowej (można sobie pomóc szerokim nożem) i zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Inspirowałam się przepisem znalezionym w gazecie „Przepisy czytelników”, choć jak zwykle zrobiłam po swojemu;)

7 komentarzy:

  1. Przepis czytałam wczoraj przed pójściem spać, i od tamtej pory nie mogę przestać o niej myśleć :) Dziś zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że spełni pokładane w niej nadzieje;)Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Zrobiłam! Jest fantastyczna :) Wykonanie bardzo łatwe i przyjemne, a smak... mmm! Przepyszna!
      Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. często robię to ciasto :) moje dziecko uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Robię kolejny raz, jest rewelacyjna a przy tym łatwe wykonanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie sa dokladnie wymiary blachy. Nie mieszkam w polsce wiec niewiem jaka jest standardowa blaszka z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój piekarnik jest wyposażony w blaszkę o wymiarach dolnych 30 x 36 cm i na takiej właśnie przygotowuję tę roladę.

      Usuń