Rewelacyjny, orzeźwiający napój! Zrobiłam w dwóch wersjach –
z dodatkiem kwasku cytrynowego i bez. Pierwsza wersja jest w smaku
miętowo-cytrynowa, bardziej orzeźwiająca, a druga to taka typowa herbatka
miętowa. U nas każda z wersji ma swoich zwolenników;) Przetestujcie, która wam
smakuje bardziej!
- 45 gałązek mięty (ok. 300 g)
- 75 dag cukru
- 3 litry wody
- opcjonalnie 1 lub 2 łyżki kwasku cytrynowego
Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym (jeśli pominiemy kwasek dodajemy tylko 50 dag cukru). W gorącym syropie zanurzamy umyte gałązki mięty, przykrywamy i
odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie gałązki wyjmujemy, syrop przecedzamy i
ponownie zagotowujemy. Gorący wlewamy do przygotowanych butelek lub słoików.
Natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Podajemy rozcieńczony wodą mineralną.
mam mnóstwo mięty! chyba zrobię taki syrop, brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZglaszam sie na testowanie ktory lepszy! (siostra)
OdpowiedzUsuńZapraszam, degustacje tylko na miejscu;)
Usuńzrobiłam już wiele razy jest naprawdę super! mięta gasi pragnienie i chłodzi organizm
OdpowiedzUsuńJest pyszny ��
OdpowiedzUsuńIle czasu można przechowywać taki syrop?
OdpowiedzUsuńTak jak inne przetwory, w chłodnym i ciemnym miejscu nawet cały rok. Niedawno kończylismy zapasy syropu z zeszłego roku i wciąż był ok.
UsuńMożna dodać cytrynę ?? Nada się do herbaty?
OdpowiedzUsuńTak, ostatnio również robiłam z sokiem z cytryny. Dodałam go tuż przed samym rozlewaniem syropu do butelek, aby nie stracił zbyt dużo wartości zdrowotnych wskutek gotowania. Mięta z cytryną wyszła pysznie!
Usuń