piątek, 30 sierpnia 2013

SYROP Z MIĘTY




Rewelacyjny, orzeźwiający napój! Zrobiłam w dwóch wersjach – z dodatkiem kwasku cytrynowego i bez. Pierwsza wersja jest w smaku miętowo-cytrynowa, bardziej orzeźwiająca, a druga to taka typowa herbatka miętowa. U nas każda z wersji ma swoich zwolenników;) Przetestujcie, która wam smakuje bardziej!

  • 45 gałązek mięty (ok. 300 g)
  • 75 dag cukru
  • 3 litry wody
  • opcjonalnie 1 lub 2 łyżki kwasku cytrynowego

Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym (jeśli pominiemy kwasek dodajemy tylko 50 dag cukru). W gorącym syropie zanurzamy umyte gałązki mięty, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie gałązki wyjmujemy, syrop przecedzamy i ponownie zagotowujemy. Gorący wlewamy do przygotowanych butelek lub słoików. Natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Podajemy rozcieńczony wodą mineralną.

Zapasy na zimę - I edycja 2013 
Opierałam się na przepisie z gazetki „Przetwory i nalewki”.

8 komentarzy:

  1. mam mnóstwo mięty! chyba zrobię taki syrop, brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zglaszam sie na testowanie ktory lepszy! (siostra)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, degustacje tylko na miejscu;)

      Usuń
  3. zrobiłam już wiele razy jest naprawdę super! mięta gasi pragnienie i chłodzi organizm

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszny ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile czasu można przechowywać taki syrop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak inne przetwory, w chłodnym i ciemnym miejscu nawet cały rok. Niedawno kończylismy zapasy syropu z zeszłego roku i wciąż był ok.

      Usuń