Sezon
cukiniowy zaczynam tym rewelacyjnym ciastem czekoladowym. Co roku z niecierpliwością wyczekuję pierwszej większej cukinii na grządce . Uwielbiam je! Jest mocno czekoladowe, wilgotne i niesamowicie pyszne. Długo zachowuje
świeżość, będąc z każdym dniem smaczniejsze. A tajemniczy składnik w postaci
cukinii jeszcze podkręca jego atrakcyjność. Wielbiciele ciast czekoladowych
będą nim zachwyceni!
Składniki:
- 115 g miękkiego masła
- ½ szkl. oleju
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- ½ szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao (można dać mniej)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie, można ominąć)
- 2 szklanki cukinii obranej lub nie i startej na tarce o dużych oczkach (1 średnia cukinia)
- 1 gorzka czekolada (90g)
- kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 gorzka czekolada (90g)
- 40 g masła
Masło zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, dodając
stopniowo olej. Dodać aromat waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Miksując
po kolei dodać jajka, a następnie mąkę na przemian ze śmietaną lub jogurtem
oraz kakao i kawę. Na końcu wmieszać cukinię i czekoladę pokrojoną w drobną
kosteczkę.
Ciasto wykładamy na blachę o wym. 21 x 26 cm lub podobną wyłożoną
papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1600C
(lub do 180 bez termoobiegu) przez ok. 60 min.
Polewa czekoladowa: Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę umieścić
w szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodać masło i
mieszać do rozpuszczenia. Polewę rozsmarować na przestudzonym cieście.
Źródło przepisu: Moje wypieki
Mniam... pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńrobie to ciasto juz kolejny raz ,jest pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zdrowa wersja ciasta czekoladowego. Warto urozmaicić coś w swojej kuchni i wypróbować. Jeśli chodzi o klasyczne ciasto czekoladowe to fajne porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/. Wiele z tych porad wykorzystuje na co dzień, gdy piekę. Polecam!
OdpowiedzUsuń