niedziela, 11 sierpnia 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ




Sezon cukiniowy zaczynam tym rewelacyjnym ciastem czekoladowym. Co roku z niecierpliwością wyczekuję pierwszej większej cukinii na grządce . Uwielbiam je! Jest mocno czekoladowe, wilgotne i niesamowicie pyszne. Długo zachowuje świeżość, będąc z każdym dniem smaczniejsze. A tajemniczy składnik w postaci cukinii jeszcze podkręca jego atrakcyjność. Wielbiciele ciast czekoladowych będą nim zachwyceni!

Składniki:
  • 115 g miękkiego masła
  • ½ szkl. oleju
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao (można dać mniej)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie, można ominąć)
  • 2 szklanki cukinii obranej lub nie i startej na tarce o dużych oczkach (1 średnia cukinia)
  • 1 gorzka czekolada (90g)
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa czekoladowa:
  • 1 gorzka czekolada (90g)
  • 40 g masła

Masło zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, dodając stopniowo olej. Dodać aromat waniliowy, sodę i proszek do pieczenia. Miksując po kolei dodać jajka, a następnie mąkę na przemian ze śmietaną lub jogurtem oraz kakao i kawę. Na końcu wmieszać cukinię i czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Ciasto wykładamy na blachę o wym. 21 x 26 cm lub podobną wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 1600C (lub do 180 bez termoobiegu) przez ok. 60 min.

Polewa czekoladowa: Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę umieścić w szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Polewę rozsmarować na przestudzonym cieście.

Źródło przepisu: Moje wypieki

1 komentarz: