środa, 14 sierpnia 2013

PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE




Pyszne, chrupiące placuszki. Jeśli ktoś lubi tradycyjne placki ziemniaczane, te z dodatkiem cukinii również będą mu smakowały. Startej cukinii powinno być mniej więcej tyle ile startych ziemniaków. Gorąco polecam!
 
  • 1 duża cukinia
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ok. ½ szkl. mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona i ścieramy na dużych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie odciskamy z niej wytworzony sok.
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy odciśniętą cukinię, jajka, mąkę, pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.
Olej rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy niewielkie placki. Smażymy z obu stron na złoto-brązowo.
Podajemy na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany lub np. z sosem tzatziki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz