Pyszne, chrupiące placuszki. Jeśli ktoś lubi tradycyjne placki ziemniaczane, te z dodatkiem cukinii również będą mu smakowały. Startej cukinii powinno być mniej więcej tyle ile startych ziemniaków. Gorąco polecam!
- 1 duża cukinia
- 4 duże ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ok. ½ szkl. mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Solimy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie odciskamy z niej
wytworzony sok.
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
tarki. Dodajemy odciśniętą cukinię, jajka, mąkę, pietruszkę oraz sól i pieprz
do smaku.
Olej rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy niewielkie
placki. Smażymy z obu stron na złoto-brązowo.
Podajemy na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany lub np. z
sosem tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz