piątek, 9 sierpnia 2013

GULASZ Z KARKÓWKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ




Ostatnio na blogu prawie same przetwory, bo to ich czas. Jednak obiad od czasu do czasu też trzeba ugotować, więc dziś zapraszam na gulasz z karkówki z fasolką szparagową. Propozycja smaczna i sycąca, do podania z ziemniakami lub ulubioną kaszą. Polecam!

  • 60 dag karkówki
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szkl. śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy

Karkówkę kroimy w kostkę, a następnie obsmażamy z wszystkich stron na beztłuszczowej patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym i przekładamy do garnka.
Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki lub półksiężyce. Warzywa dusimy przez chwilę na patelni z tłuszczem wytopionym podczas smażenia karkówki. Przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy 1 szkl. wody, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na średnim ogniu przez ok. 20 min (pod pokrywą szybkowarową 5 min. na poziomie turbo). Po tym czasie dodajemy fasolkę pokrojoną w 3-cm kawałki i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko razem do miękkości mięsa i fasolki (4 min pod pokrywą szybkowarową). Jeśli w czasie gotowania wyparuje zbyt dużo wody, możemy jej sukcesywnie dolewać.
Mąkę rozcieramy ze śmietaną i dodajemy do gulaszu. Mieszamy i zagotowujemy. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Warzywa Strączkowe - edycja letnia Fasola w letniej odsłonie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz