Ostatnio na blogu prawie same przetwory, bo to ich czas.
Jednak obiad od czasu do czasu też trzeba ugotować, więc dziś zapraszam na
gulasz z karkówki z fasolką szparagową. Propozycja smaczna i sycąca, do podania
z ziemniakami lub ulubioną kaszą. Polecam!
- 60 dag karkówki
- 30 dag fasolki szparagowej
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka mąki
- 1/3 szkl. śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz ziołowy
Karkówkę kroimy w kostkę, a następnie obsmażamy z wszystkich
stron na beztłuszczowej patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym i
przekładamy do garnka.
Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Marchewkę
obieramy i kroimy w talarki lub półksiężyce. Warzywa dusimy przez chwilę na
patelni z tłuszczem wytopionym podczas smażenia karkówki. Przekładamy do garnka
z mięsem, dodajemy 1 szkl. wody, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na
średnim ogniu przez ok. 20 min (pod pokrywą szybkowarową 5 min. na poziomie
turbo). Po tym czasie dodajemy fasolkę pokrojoną w 3-cm kawałki i przecier
pomidorowy. Gotujemy wszystko razem do miękkości mięsa i fasolki (4 min pod
pokrywą szybkowarową). Jeśli w czasie gotowania wyparuje zbyt dużo wody, możemy
jej sukcesywnie dolewać.
Mąkę rozcieramy ze śmietaną i dodajemy do gulaszu. Mieszamy
i zagotowujemy. Na koniec posypujemy natką pietruszki.
To jest pyszne. Polecam.
OdpowiedzUsuń