poniedziałek, 26 sierpnia 2013

PRZECIER POMIDOROWY




W moim ogrodzie nie mam szklarni, więc jedyne pomidory, które udają mi się w gruncie to koktajlowe. Każdego lata zaspokajają nasze bieżące pomidorowe potrzeby z nawiązką;) Nadwyżki przerabiam zwykle na przecier, który wykorzystuję zimą do zup i sosów. Nie odparowuję go jakoś specjalnie, bo nie przeszkadza mi jego konsystencja. Właściwe to taki gęsty sok pomidorowy. Pyszny, aromatyczny i pachnący latem. Polecam!

  • ok. 4 kg pomidorków koktajlowych
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka cukru

Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół lub na ćwiartki, jeśli są większe i wkładamy do garnka. Dodajemy sól i cukier. Dusimy na małym ogniu do momentu kiedy pomidorki puszczą sok i lekko się rozgotują. Całość miksujemy przy pomocy blendera i przecieramy przez gęste sito, na którym powinny zostać tylko pestki i niewielkie resztki skórek. Przecier zagotowujemy i wlewamy do słoików. Porcje przeznaczone na zupę zamykam w słoikach litrowych, a te na sos w mniejszych. Pasteryzujemy ok. 15-20 min.


Zapasy na zimę - I edycja 2013

6 komentarzy:

  1. a co w przypadku gdy pomidory w słoikach podejdą wodą? Mnie zebrała się u góry w słoiku. Czy oznacza to, że się zepsuły i są do wyrzucenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami może się tak zdarzyć, choć na dużą skalę u mnie tego nie obserwowałam. Może zależy to od gatunku użytych pomidorów. Należy jednak wciąć pod uwagę, że przecier ten jest wyrobem domowym, więc takie rozwarstwienie może być objawem naturalnym. Tym bardziej, kiedy go nie odparowujemy, a mamy bardzo wodniste pomidory. Przed użyciem trzeba po prostu słoikiem wstrząsnąć. Myślę, że po otwarciu pierwszego słoika wszelkie objawy się rozwieją. Jestem dobrej myśli, bo z tego przepisu korzystam bardzo często i nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek przecier był niedobry. Powodzenia!

      Usuń
  2. Ile słoików wychodzi z tej ilości pomidorów? Zawsze mam problem z przeliczeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez odparowywania z tej porcji wychodzą mi 3 słoiki litrowe i 1 lub 2 mniejsze. Zwykle przygotowuję sobie więcej słoików niż przewiduję wykorzystać, bo łatwiej je potem odstawić niż w ostatniej chwili biegać i szukać, gdyby zabrakło. Miłej pracy! Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! :) Świetne przepisy, mam zamiar zrobić przecier pomidorowy oraz ogórki z miodem :) Pozdrowienia serdeczne!

      Usuń
  3. Właśnie zabrałam całkiem sporo pomidorków i zaraz wykorzystam ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń