Pyszne klopsiki z kapustą pekińską, w smaku przypominające
tradycyjne gołąbki. Bardzo smakują dzieciom. Z tej porcji otrzymałam ok. 24
klopsików. Polecam!
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej + do panierowania
- 1 mała kapusta pekińska
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej
Kapustę drobno szatkujemy, mieszamy z solą i odstawiamy na ok.
30 min, aby zmiękła.
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą startą na
tarce i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy kapustę i dobrze
wyrabiamy. Formujemy klopsiki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na
złoto-brązowo. Przekładamy do rondla, zalewamy przecierem pomidorowym,
przyprawiamy szczyptą cukru, soli i pieprzu do smaku i dusimy na małym ogniu ok.
10 min. Posypujemy natka pietruszki i serwujemy z ziemniakami z wody lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz