sobota, 31 sierpnia 2013

KLOPSIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM




Pyszne klopsiki z kapustą pekińską, w smaku przypominające tradycyjne gołąbki. Bardzo smakują dzieciom. Z tej porcji otrzymałam ok. 24 klopsików. Polecam!

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Kapustę drobno szatkujemy, mieszamy z solą i odstawiamy na ok. 30 min, aby zmiękła.
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą startą na tarce i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy kapustę i dobrze wyrabiamy. Formujemy klopsiki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoto-brązowo. Przekładamy do rondla, zalewamy przecierem pomidorowym, przyprawiamy szczyptą cukru, soli i pieprzu do smaku i dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Posypujemy natka pietruszki i serwujemy z ziemniakami z wody lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz