Jabłka papierówki dojrzewają w tym samym czasie co agrest i
świetnie pasują do siebie w tym dżemie. Agrest jest dość intensywny w smaku,
więc jabłka dodają mu nieco delikatności. Jak dla mnie jest to połączenie
idealne. Z proponowanej porcji uzyskamy 6 słoiczków dżemu.
- 1 kg słodkich jabłek, np. papierówek (po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
- 1 kg agrestu czerwonego
- 80 dag cukru
Jabłka drobno kroimy.
Zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu do momentu aż lekko się rozgotują.
Agrest oczyszczamy, płuczemy i dodajemy do jabłek. Całość
miksujemy blenderem. Od tego momentu gotujemy na małym ogniu, często mieszając
do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas gęstości. U mnie trwało to ok. 2
godz.
Aby sprawdzić gęstość dżemu, na talerzyk uprzednio mocno schłodzony w
zamrażalce wylewamy odrobinę dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoików,
zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na ok. 1 godz. Nie pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz