piątek, 2 sierpnia 2013

DŻEM JABŁKOWO-AGRESTOWY




Jabłka papierówki dojrzewają w tym samym czasie co agrest i świetnie pasują do siebie w tym dżemie. Agrest jest dość intensywny w smaku, więc jabłka dodają mu nieco delikatności. Jak dla mnie jest to połączenie idealne. Z proponowanej porcji uzyskamy 6 słoiczków dżemu.

  • 1 kg słodkich jabłek, np. papierówek (po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • 1 kg agrestu czerwonego
  • 80 dag cukru

Jabłka drobno kroimy. Zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu do momentu aż lekko się rozgotują.
Agrest oczyszczamy, płuczemy i dodajemy do jabłek. Całość miksujemy blenderem. Od tego momentu gotujemy na małym ogniu, często mieszając do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas gęstości. U mnie trwało to ok. 2 godz. 
Aby sprawdzić gęstość dżemu, na talerzyk uprzednio mocno schłodzony w zamrażalce wylewamy odrobinę dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na ok. 1 godz. Nie pasteryzujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz