sobota, 31 sierpnia 2013

SYROP Z MALIN




Moja spiżarnia zapełnia się naturalnymi sokami i syropami. Najwięcej jesiennych malin przeznaczam na ten pyszny i aromatyczny syrop. Sporą jego część wypijemy jeszcze przed nadejściem zimy;) 

  • 2 kg malin
  • 50 dag cukru
  • sok z 1 cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 litr wody
Przebrane i umyte maliny wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Zostawiamy pod przykryciem na min. 1 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie sok odcedzamy, dodajemy do niego cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcamy.
Syrop można poddać pasteryzacji przez 10-15 min dla pewności, ale nie jest to konieczne.
Do malin pozostałych po odcedzeniu dodajemy cukier do smaku, miksujemy i podajemy jako mus do placków lub naleśników. Jeśli chcemy pozbyć się pestek wystarczy przetrzeć je przez sito.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

4 komentarze:

  1. Witaj, mam pytanie, czy syrop i ten mus z malin pasteryzujesz?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syropu nie pasteryzuję, wystarczy mocno gorący rozlać do butelek lub słoików i natychmiast zakręcić. A mus z malin po produkcji syropu spożywamy zawsze na bieżąco, ewentualnie przechowując go 2-3 dni w lodówce.

      Usuń
  2. Maja Zielonacka22 sierpnia 2024 15:46

    Ile czasu syrop może stać w spiżarni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak inne przetwory owocowe. Jeśli słoiki lub butelki dobrze się zassały, to u mnie wytrzymują nawet 2-3 lata.

      Usuń