Moja spiżarnia zapełnia się naturalnymi sokami i syropami. Najwięcej
jesiennych malin przeznaczam na ten pyszny i aromatyczny syrop. Sporą jego część
wypijemy jeszcze przed nadejściem zimy;)
- 2 kg malin
- 50 dag cukru
- sok z 1 cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 1 litr wody
Przebrane i umyte maliny wkładamy do garnka, zalewamy wodą,
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Zostawiamy pod
przykryciem na min. 1 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie sok
odcedzamy, dodajemy do niego cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i
zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek.
Zakręcamy.
Syrop można poddać pasteryzacji przez 10-15 min dla
pewności, ale nie jest to konieczne.
Do malin pozostałych po odcedzeniu dodajemy cukier do smaku,
miksujemy i podajemy jako mus do placków lub naleśników. Jeśli chcemy pozbyć
się pestek wystarczy przetrzeć je przez sito.
Witaj, mam pytanie, czy syrop i ten mus z malin pasteryzujesz?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSyropu nie pasteryzuję, wystarczy mocno gorący rozlać do butelek lub słoików i natychmiast zakręcić. A mus z malin po produkcji syropu spożywamy zawsze na bieżąco, ewentualnie przechowując go 2-3 dni w lodówce.
UsuńIle czasu syrop może stać w spiżarni?
OdpowiedzUsuńTak jak inne przetwory owocowe. Jeśli słoiki lub butelki dobrze się zassały, to u mnie wytrzymują nawet 2-3 lata.
Usuń