Mam dwie formy z wgłębieniami do pieczenia muffinek, które
do tej pory wykorzystywałam jedynie do słodkich wypieków. Okazuje się jednak,
że można w nich upiec także bardzo oryginalne mięsne gniazdka z kolorowym
farszem. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się na
rodzinnym obiedzie jako alternatywa dla kotletów mielonych lub jako przekąska
na imprezie. Polecam!
- 250 g wieprzowego mięsa mielonego
- 250 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- sól i pieprz do smaku
- olej do natłuszczania
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- 3 jajka
- 100 g sera mozzarella
- pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju do smażenia
Gniazdka: Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek
i przy pomocy pędzelka smarujemy wszystkie wgłębienia. Łączymy mięso wieprzowe
z drobiowym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, kaszę manną,
przyprawę do grosa oraz sól i pieprz do smaku. Masę wyrabiamy i maczając dłonie
w zimnej wodzie nabieramy porcje wielkości tradycyjnych kotletów mielonych.
Formujemy je w kulki, które rozpłaszczamy między dłońmi na grubość ok. 1 cm i
wkładamy do natłuszczonych otworów na muffinki, delikatnie dociskając i
wyrównując po bokach, tworząc gniazdka na farsz.
Farsz: Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy
na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie studzimy. Jajka
roztrzepujemy widelcem, dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, paprykę
pokrojoną w kostkę, ser starty na dużych oczkach tarki oraz drobno posiekaną
pietruszkę lub szczypiorek. Farszem napełniamy koszyczki z mięsa. Pieczemy 30
minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Po wyjęciu z piekarnika
brzegi gniazdek delikatnie odklejamy od formy i wyjmujemy. Podajemy na ciepło
lub zimno.
Mmmmm.... zrobiłam się głodna!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dużo pracy, ale efekt niesamowity.
OdpowiedzUsuń