poniedziałek, 15 stycznia 2018

GNIAZDKA Z MIĘSA MIELONEGO Z KOLOROWYM FARSZEM




Mam dwie formy z wgłębieniami do pieczenia muffinek, które do tej pory wykorzystywałam jedynie do słodkich wypieków. Okazuje się jednak, że można w nich upiec także bardzo oryginalne mięsne gniazdka z kolorowym farszem. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się na rodzinnym obiedzie jako alternatywa dla kotletów mielonych lub jako przekąska na imprezie. Polecam!

Składniki na 12 gniazdek:
  • 250 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 250 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do natłuszczania
Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • 100 g sera mozzarella
  • pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Gniazdka: Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek i przy pomocy pędzelka smarujemy wszystkie wgłębienia. Łączymy mięso wieprzowe z drobiowym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, kaszę manną, przyprawę do grosa oraz sól i pieprz do smaku. Masę wyrabiamy i maczając dłonie w zimnej wodzie nabieramy porcje wielkości tradycyjnych kotletów mielonych. Formujemy je w kulki, które rozpłaszczamy między dłońmi na grubość ok. 1 cm i wkładamy do natłuszczonych otworów na muffinki, delikatnie dociskając i wyrównując po bokach, tworząc gniazdka na farsz.

Farsz: Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, paprykę pokrojoną w kostkę, ser starty na dużych oczkach tarki oraz drobno posiekaną pietruszkę lub szczypiorek. Farszem napełniamy koszyczki z mięsa. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Po wyjęciu z piekarnika brzegi gniazdek delikatnie odklejamy od formy i wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.

2 komentarze: