Dziś propozycja szybkiego deseru - rożki z gotowego ciasta
francuskiego z serem i brzoskwiniami. Bardzo łatwo je przygotować, a są
niesamowicie pyszne!
Składniki na 12
rożków:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka cukru pudru
Twaróg rozgniatamy widelcem razem z żółtkiem, łyżką cukru i cukrem
waniliowym. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w plasterki.
Ciasto francuskie rozwijamy i każdy z płatów kroimy na 6
kwadratów. Dzieląc optycznie każdy z kwadratów na pół po skosie, na jednej
połowie układamy porcję twarogu i po 3 plasterki brzoskwiń, a na drugiej
wykonujemy 3 nieduże nacięcia. Białko jaja roztrzepujemy z odrobiną wody,
delikatnie smarujemy krawędzie kwadratów i sklejamy je tworząc trójkąt, w taki
sposób, aby nacięcia były od góry. Brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na
blasze do pieczenia wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym
białkiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Rożki powinny się
ładnie zezłocić.
Gotowe studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru
pudru i gorącej wody.
Witam! Dziękuję za przepis, bardzo pyszne są te rozki. Polecam.
OdpowiedzUsuń