poniedziałek, 8 stycznia 2018

ROŻKI FRANCUSKIE Z SEREM I BRZOSKWINIAMI




Dziś propozycja szybkiego deseru - rożki z gotowego ciasta francuskiego z serem i brzoskwiniami. Bardzo łatwo je przygotować, a są niesamowicie pyszne! 

Składniki na 12 rożków:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka cukru pudru

Twaróg rozgniatamy widelcem razem z żółtkiem, łyżką cukru i cukrem waniliowym. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w plasterki.
Ciasto francuskie rozwijamy i każdy z płatów kroimy na 6 kwadratów. Dzieląc optycznie każdy z kwadratów na pół po skosie, na jednej połowie układamy porcję twarogu i po 3 plasterki brzoskwiń, a na drugiej wykonujemy 3 nieduże nacięcia. Białko jaja roztrzepujemy z odrobiną wody, delikatnie smarujemy krawędzie kwadratów i sklejamy je tworząc trójkąt, w taki sposób, aby nacięcia były od góry. Brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Rożki powinny się ładnie zezłocić.
Gotowe studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i gorącej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz