Pomysłów na oryginalną dekorację tortów najczęściej szukam w Internecie przeglądając filmiki instruktarzowe na youtube. W ten właśnie sposób odtworzyłam malowaną masę cukrową przypominającą do złudzenia prawdziwego arbuza (youtube: How to make a watermelon cake). Środek przygotowałam wg własnego pomysłu z zabarwionych na czerwono biszkoptowych blatów przełożonych czerwonym kremem budyniowym. Natomiast suszona żurawina dodana i do ciasta i do kremu udaje pestki arbuza. Taki tort to gratka dla wielbicieli soczystych arbuzów, a jego wykonanie nie jest tak trudne na jakie wygląda.
- 8 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 ¼ szklanki mąki tortowej
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- czerwony barwnik spożywczy
- 50 g ciętej suszonej żurawiny
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 litr mleka
- ½ masy budyniowej
- 150 g masła
- czerwony barwnik spożywczy
- 50 g ciętej suszonej żurawiny
- ½ masy budyniowej
- 150 g masła
- 600 g cukru pudru
- 80 g glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka oleju
- 50 ml wody
- zielony barwnik spożywczy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier i żółtka, następnie odrobinę czerwonego barwnika, a na koniec mąkę
przesianą z 3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Żurawinę mieszamy z
łyżeczką mąki ziemniaczanej, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto
wylewamy do dwóch tortownic o średnicach 20 i 18 cm, których dna wyłożyliśmy
wcześniej papierem do pieczenia.. Pieczemy 45 min w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu).
Studzimy w formie.
Masa budyniowa: Proszek budyniowy mieszamy z mąką,
cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając
wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do
przestudzenia. Zimną masę dzielimy na połowę.
Krem czerwony: Miękkie masło miksujemy, dodając
stopniowo po 1 łyżce pierwszej porcji masy budyniowej. Na koniec dodajemy
odrobinę czerwonego barwnika i dobrze miksujemy.
Krem biały: Miękkie masło miksujemy, dodając
stopniowo po 1 łyżce z drugiej porcji masy budyniowej.
Wykonanie: Zimne biszkopty wyjmujemy z blaszek i
układamy mniejszy na większym. Przy pomocy ostrego noża delikatnie przycinamy
całość z boków i od góry, aby uzyskać owalny kształt arbuza. Następnie każdy z
biszkoptów kroimy na 3 cienkie blaty. Układając je na paterze od najszerszego
do najwęższego każdy z nich smarujemy cienką warstwą czerwonego kremu i
posypujemy żurawiną. Boki i górę tortu smarujemy białym kremem. Powierzchnię
wygładzamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Masa cukrowa: Żelatynę wsypujemy do rondelka i
zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy glukozę oraz olej i podgrzewamy
na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż wszystko dobrze się
rozpuści. Nie dopuszczamy do zagotowania! Lekko studzimy. Cukier puder
przesiewamy i porcjami dodajemy do płynnej żelatyny z glukozą, mieszając, a
następnie zagniatając do momentu uzyskania plastycznej masy. Masę przekładamy
na blat obficie oprószony cukrem pudrem i rozwałkowujemy na kształt dużego
okręgu. Następnie delikatnie przenosimy na tort, dociskając i wygładzając
powierzchnie. Nadmiar masy u dołu odcinamy. Masę malujemy przy pomocy pędzelka
zielonym barwnikiem w różnych odcieniach, odtwarzając charakterystyczne
podłużne pasy arbuza. Tort przechowujemy w lodówce.
Piękny!:)
OdpowiedzUsuńCudo, wygląda jak prawdziwy arbuz;)Gratulacje talentu;)
OdpowiedzUsuńKapitalny! Tak rzeczywisty, że się nabrałam:)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy przepis :) Zastanawiam się, czy mogę dodać owoce.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest żurawina, ale jeśli efekt wizualny nie jest najważniejszy, to można dodać też inne drobne owoce. Myślę że fajnie wyglądałyby też świeże jagody.
Usuń