piątek, 12 stycznia 2018

TORT ARBUZ




Pomysłów na oryginalną dekorację tortów najczęściej szukam w Internecie przeglądając filmiki instruktarzowe na youtube. W ten właśnie sposób odtworzyłam malowaną masę cukrową przypominającą do złudzenia prawdziwego arbuza (youtube: How to make a watermelon cake). Środek przygotowałam wg własnego pomysłu z zabarwionych na czerwono biszkoptowych blatów przełożonych czerwonym kremem budyniowym. Natomiast suszona żurawina dodana i do ciasta i do kremu udaje pestki arbuza. Taki tort to gratka dla wielbicieli soczystych arbuzów, a jego wykonanie nie jest tak trudne na jakie wygląda.

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 50 g ciętej suszonej żurawiny
Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 litr mleka
Krem czerwony:
  • ½ masy budyniowej
  • 150 g masła
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 50 g ciętej suszonej żurawiny
Krem biały:
  • ½ masy budyniowej
  • 150 g masła
Masa cukrowa:
  • 600 g cukru pudru
  • 80 g glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml wody
  • zielony barwnik spożywczy

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie odrobinę czerwonego barwnika, a na koniec mąkę przesianą z 3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Żurawinę mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dwóch tortownic o średnicach 20 i 18 cm, których dna wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia.. Pieczemy 45 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie.

Masa budyniowa: Proszek budyniowy mieszamy z mąką, cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy do zgęstnienia i odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę dzielimy na połowę.

Krem czerwony: Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce pierwszej porcji masy budyniowej. Na koniec dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i dobrze miksujemy.

Krem biały: Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce z drugiej porcji masy budyniowej.

Wykonanie: Zimne biszkopty wyjmujemy z blaszek i układamy mniejszy na większym. Przy pomocy ostrego noża delikatnie przycinamy całość z boków i od góry, aby uzyskać owalny kształt arbuza. Następnie każdy z biszkoptów kroimy na 3 cienkie blaty. Układając je na paterze od najszerszego do najwęższego każdy z nich smarujemy cienką warstwą czerwonego kremu i posypujemy żurawiną. Boki i górę tortu smarujemy białym kremem. Powierzchnię wygładzamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Masa cukrowa: Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy glukozę oraz olej i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż wszystko dobrze się rozpuści. Nie dopuszczamy do zagotowania! Lekko studzimy. Cukier puder przesiewamy i porcjami dodajemy do płynnej żelatyny z glukozą, mieszając, a następnie zagniatając do momentu uzyskania plastycznej masy. Masę przekładamy na blat obficie oprószony cukrem pudrem i rozwałkowujemy na kształt dużego okręgu. Następnie delikatnie przenosimy na tort, dociskając i wygładzając powierzchnie. Nadmiar masy u dołu odcinamy. Masę malujemy przy pomocy pędzelka zielonym barwnikiem w różnych odcieniach, odtwarzając charakterystyczne podłużne pasy arbuza. Tort przechowujemy w lodówce.

3 komentarze:

  1. Cudo, wygląda jak prawdziwy arbuz;)Gratulacje talentu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapitalny! Tak rzeczywisty, że się nabrałam:)

    OdpowiedzUsuń