środa, 31 stycznia 2018

SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ




Zdrowa, kolorowa i chrupiąca surówka z kapusty włoskiej poleca się jako dodatek do zimowych obiadów. Latem natomiast świetnie sprawdzi się w towarzystwie dań z grilla. 

Surówka:
  • pół główki kapusty włoskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
Sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sos: Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok z cytryny, majonez, jogurt, keczup, miód oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania składników na surówkę.

Surówka: Kapustę drobno szatkujemy, paprykę  i cebulę kroimy w drobną kostkę, a kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz