poniedziałek, 29 stycznia 2018

OPONKI SEROWE




Szybkie, serowe oponki ze starego zeszytu. Miękkie i sprężyste w środku, a delikatnie chrupiące na zewnątrz. Najsmaczniejsze oczywiście tuż po usmażeniu! 

Składniki na 35 – 40 sztuk:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka z dużych jaj
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy oraz sodę. Zagniatamy zwarte ciasto (może być lekko klejące). Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm.  Szklanką lub okręgiem o śr. 7 – 8 cm wykrawamy kółka, a kieliszkiem lub nakrętką w środku robimy drugie, mniejsze. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy kolejne kółka. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki na złoto po ok. 2 minuty z każdej ze stron. Odsączamy na papierowym ręczniki, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

2 komentarze: