sobota, 27 stycznia 2018

PTYSIE GRZYBOWE




Wytrawne ptysie o smaku grzybowym są świetną przekąską imprezową. Elegancko się prezentują, smakują nietuzinkowo, a przygotować można je z dużym wyprzedzeniem. Polecam!

Składniki na 15 ptysiów:
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki maki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki mielonych suszonych borowików
  • duża szczypta papryki słodkiej lub wędzonej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 200 – 300 g serka twarogowego z dodatkiem grzybów (np. Tartare)

W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, suszonymi grzybami, papryką i masłem. Energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewamy ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie ptysie.
Piekarnik nagrzewamy do 2200C, wstawiamy ptysie i zmniejszamy temperaturę do 1800C. Pieczmy 25 – 30 minut, do momentu aż się zezłocą.
Ptysie studzimy, przekrawamy na pół i faszerujemy grzybowym serkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz