Wytrawne ptysie o smaku grzybowym są świetną przekąską
imprezową. Elegancko się prezentują, smakują nietuzinkowo, a przygotować można
je z dużym wyprzedzeniem. Polecam!
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki maki
- 50 g masła
- 2 jajka
- ½ łyżeczki mielonych suszonych borowików
- duża szczypta papryki słodkiej lub wędzonej
- szczypta soli
- 200 – 300 g serka twarogowego z dodatkiem grzybów (np. Tartare)
W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę ze szczyptą soli,
suszonymi grzybami, papryką i masłem. Energicznie mieszając dosypujemy mąkę.
Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając
podgrzewamy ją przez 3-4 min, aż zrobi się lekko szklista. Odstawiamy do
przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze
miksując. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie
dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie
ptysie.
Piekarnik nagrzewamy do 2200C, wstawiamy ptysie i
zmniejszamy temperaturę do 1800C. Pieczmy 25 – 30 minut, do momentu
aż się zezłocą.
Ptysie studzimy, przekrawamy na pół i faszerujemy grzybowym
serkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz