Na chłodne wieczory w zimowe dni polecam rozgrzewającą
potrawkę drobiową w sosie miodowo-musztardowym. Sprawdzi się zarówno jako danie
obiadowe podane z ryżem lub makaronem, jak i samodzielne danie na gorącą
kolację przy świecach. Nasyci, rozgrzeje i wprawi w doby humor dzięki kojącym
aromatom. Jednocześnie łatwo ją podgrzać o dowolnej porze dnia, kiedy domownicy
wracają zmarznięci ze spaceru, szkoły lub pracy.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 4 suszone pomidory w oleju
- 1 łyżka mąki
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę i obsmażamy na
rozgrzanym oleju do zrumienienia. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami
prowansalskimi. Przekładamy do rondelka.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy cebulę pokrojoną w
kostkę. Kiedy będzie złocista oprószamy ją mąką i mieszając podsmażamy razem
ok. 2 minut. Wlewamy 300 ml wody, dodajemy musztardę i miód, zagotowujemy i
przelewamy do rondelka z mięsem. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy
serek mascarpone oraz suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Gotujemy
razem kolejne 5 minut.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuń