wtorek, 23 stycznia 2018

POTRAWKA DROBIOWA W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM




Na chłodne wieczory w zimowe dni polecam rozgrzewającą potrawkę drobiową w sosie miodowo-musztardowym. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe podane z ryżem lub makaronem, jak i samodzielne danie na gorącą kolację przy świecach. Nasyci, rozgrzeje i wprawi w doby humor dzięki kojącym aromatom. Jednocześnie łatwo ją podgrzać o dowolnej porze dnia, kiedy domownicy wracają zmarznięci ze spaceru, szkoły lub pracy.

Porcja dla 4 osób:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • 1 łyżka mąki
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przekładamy do rondelka.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie złocista oprószamy ją mąką i mieszając podsmażamy razem ok. 2 minut. Wlewamy 300 ml wody, dodajemy musztardę i miód, zagotowujemy i przelewamy do rondelka z mięsem. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Dodajemy serek mascarpone oraz suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Gotujemy razem kolejne 5 minut.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

1 komentarz: