Sernik królewski to moim zdaniem jeden z lepszych serników. Pyszna
masa serowa z bakaliami, między dwiema warstwami kakaowego, kruchego ciasta z
lukrem. Słodki i wilgotny w sam raz, i lepszy z każdym kolejnym dniem. Moja wersja
powstała po modyfikacji przepisu z „Tradycyjnej kuchni polskiej”. Jego smak i
konsystencja będą się nieznacznie różniły w zależności od rodzaju użytego sera.
Na własnoręcznie mielonym twarogu w kostkach sernik wychodzi cięższy i bardziej
zwarty – taki tradycyjnie polski, a na lekko przetworzonym z wiaderka jest
lżejszy i miękki jak pianka. Nam smakują obie wersje. Polecam na każde święta!
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- ¾ szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg mielonego twarogu
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 100 g roztopionego masła
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- bakalie (rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki gorącej wody
Kruche ciasto: Do przesianej mąki dodajemy zimne,
posiekane masło, cukier, kakao, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia.
Energicznie zagniatamy ciasto, do momentu aż wszystkie składniki dobrze się
połączą. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i przez godzinę
chłodzimy w lodówce.
Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem
waniliowym. Wlewamy roztopione, ale przestudzone masło, a następnie, cały czas
miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce twarogu. Na koniec wsypujemy proszek
budyniowy i bakalie. Mieszamy.
Wykonanie: Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy
na połowę. Pierwszą częścią ciasta wylepiamy dno wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm. Na ciasto wylewamy masę
serową. Drugą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki i równomiernie rozsypujemy
na masie serowej. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez
60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do
wystudzenia.
Lukier:
Cukier puder rozcieramy z 2 – 3 łyżkami gorącej wody. Cienkimi strużkami
polewamy zimne ciasto.
Uwielbiam ten sernik ale bez rodzynek ;)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych serników :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chyba najbardziej! Wygląda pysznie, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńMega pyszny sernik. Uwielbiam właśnie taki.
OdpowiedzUsuńPiękny)))
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie mój ulubiony sernik:-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki! Ten wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńzrobię na święta
OdpowiedzUsuńUpiekłam z Twego przepisu, wyszedł wspaniały.Dziękuję za przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Pozdrawiam i zapraszam po kolejne przepisy :)
UsuńWitam serdecznie!do masy serowej idą tylko żółtka tak?
OdpowiedzUsuńWitam! Do masy serowej dajemy 5 całych jajek, które ubijamy z cukrem. Same żółtka dajemy tylko do kruchego ciasta. Pozdrawiam;)
UsuńObłędny! Rozpływa się w ustach
OdpowiedzUsuńSernik super,niebo w ustach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJutro kupuje składniki i do dzieła - od samego czytania cieknie ślinka
OdpowiedzUsuń