czwartek, 19 marca 2015

SERNIK KRÓLEWSKI




Sernik królewski to moim zdaniem jeden z lepszych serników. Pyszna masa serowa z bakaliami, między dwiema warstwami kakaowego, kruchego ciasta z lukrem. Słodki i wilgotny w sam raz, i lepszy z każdym kolejnym dniem. Moja wersja powstała po modyfikacji przepisu z „Tradycyjnej kuchni polskiej”. Jego smak i konsystencja będą się nieznacznie różniły w zależności od rodzaju użytego sera. Na własnoręcznie mielonym twarogu w kostkach sernik wychodzi cięższy i bardziej zwarty – taki tradycyjnie polski, a na lekko przetworzonym z wiaderka jest lżejszy i miękki jak pianka. Nam smakują obie wersje. Polecam na każde święta!

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • bakalie (rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa)
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody

Kruche ciasto: Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło, cukier, kakao, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto, do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i przez godzinę chłodzimy w lodówce.

Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy roztopione, ale przestudzone masło, a następnie, cały czas miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce twarogu. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i bakalie. Mieszamy.

Wykonanie: Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na połowę. Pierwszą częścią ciasta wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm. Na ciasto wylewamy masę serową. Drugą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki i równomiernie rozsypujemy na masie serowej. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1800C przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do wystudzenia. 

Lukier: Cukier puder rozcieramy z 2 – 3 łyżkami gorącej wody. Cienkimi strużkami polewamy zimne ciasto. 

  Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten sernik ale bez rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z moich ulubionych serników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chyba najbardziej! Wygląda pysznie, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega pyszny sernik. Uwielbiam właśnie taki.

    OdpowiedzUsuń
  5. To zdecydowanie mój ulubiony sernik:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serniki! Ten wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobię na święta

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam z Twego przepisu, wyszedł wspaniały.Dziękuję za przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Pozdrawiam i zapraszam po kolejne przepisy :)

      Usuń
  10. Witam serdecznie!do masy serowej idą tylko żółtka tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Do masy serowej dajemy 5 całych jajek, które ubijamy z cukrem. Same żółtka dajemy tylko do kruchego ciasta. Pozdrawiam;)

      Usuń