środa, 25 marca 2015

ROLADKI SCHABOWE Z MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI




Te wyborne, schabowe roladki nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami polecam na uroczysty, świąteczny obiad. Smakowicie się prezentują i są przepyszne. Mięso jest kruche i soczyste, po prostu palce lizać!

Składniki na ok. 10 roladek:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 300 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Do panierowania:
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Schab kroimy na plastry i cienko rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdym plastrze schabu rozsmarowujemy łyżkę mięsa mielonego, a na środku układamy łyżkę pieczarek. Zwijamy ciasne roladki (możemy je spiąć wykałaczkami) i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Podsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, na złoto-brązowo. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody (ok. ½ szklanki), dodajemy łyżkę oleju. Pieczmy około godziny pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

1 komentarz: