Te wyborne, schabowe roladki nadziewane mięsem mielonym i
pieczarkami polecam na uroczysty, świąteczny obiad. Smakowicie się prezentują i
są przepyszne. Mięso jest kruche i soczyste, po prostu palce lizać!
- 1 kg schabu bez kości
- 300 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
Schab kroimy na plastry i cienko rozbijamy. Oprószamy z obu
stron solą i pieprzem.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdym plastrze schabu rozsmarowujemy łyżkę mięsa
mielonego, a na środku układamy łyżkę pieczarek. Zwijamy ciasne roladki (możemy
je spiąć wykałaczkami) i panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i
bułce tartej. Podsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, na
złoto-brązowo. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką
ilością wody (ok. ½ szklanki), dodajemy łyżkę oleju. Pieczmy około godziny pod
przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuń