Torcik w kształcie zajączka można przygotować na Wielkanoc
lub na radosne przyjęcie dla dzieci. Wygląda uroczo i pysznie smakuje.
Skonstruujemy go dość łatwo, z dwóch identycznych okrągłych biszkoptów,
podobnie jak przy torcie misiu. Najtrudniejszym etapem jest z pewnością
dekoracja, ale nie musi być przecież perfekcyjna;) Zachęcam do tej słodkiej zabawy!
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny
- ½ puszki brzoskwiń
- 100 g mlecznej czekolady
- ½ szklaki syropu z brzoskwiń
- ¼ szklanki wody mineralnej
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- kilkukolorowe barwniki spożywcze
Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na
sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka.
Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Dno
tortownicy o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym
nie smarujemy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 25 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu). W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt.
Kem z brzoskwiniami: Brzoskwinie odsączamy z syropu
(odlewamy ½ szklanki syropu do nasączenia) i kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę
ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, a na koniec żelatynę
rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Dodajemy czekoladę startą na
dużych oczkach tarki i delikatnie mieszamy z kremem.
Dekoracja: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno,
dodajemy cukier puder i serek mascarpone , a na koniec żelatynę rozpuszczoną w
odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Masę dzielimy na tyle części, ile kolorów
chcemy uzyskać, dodajemy barwniki i miksujemy do uzyskania jednolitych kolorów.
Na oczy i zęby zostawiamy niewielką ilość białej masy.
Wykonanie: Boki biszkoptów oddzielamy od formy
cienkim nożem i wyjmujemy z formy. Z pierwszego koła wycinamy uszy oraz kokardę,
a z drugiego odcinamy niewielkie fragmenty z boków, uzyskując pożądany kształt
pyszczka (patrz zdjęcie poniżej). Każdy kawałek biszkoptu przecinamy na dwa
cienkie blaty. Na paterze układamy pierwszą warstwę ciasta, układając kształt
zajączka. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą. Wykładamy
krem rozsmarowując go równą warstwą na wszystkich częściach. Na kremie układamy
pokrojone brzoskwinie (można je również wymieszać wcześniej z kremem).
Wykładamy drugą warstwę ciasta i nasączamy ją resztą syropu.
Wierzch smarujemy kolorowymi kremami, nanosząc je tak, aby
jak najładniej wyrysować pyszczek zajączka. Najłatwiej zrobić to przy pomocy
rękawa cukierniczego. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz