niedziela, 29 marca 2015

TORT ZAJĄCZEK




Torcik w kształcie zajączka można przygotować na Wielkanoc lub na radosne przyjęcie dla dzieci. Wygląda uroczo i pysznie smakuje. Skonstruujemy go dość łatwo, z dwóch identycznych okrągłych biszkoptów, podobnie jak przy torcie misiu. Najtrudniejszym etapem jest z pewnością dekoracja, ale nie musi być przecież perfekcyjna;) Zachęcam do tej słodkiej zabawy!

Biszkopt o średnicy 21 cm x 2:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • ½ puszki brzoskwiń
  • 100 g mlecznej czekolady
Do nasączania:
  • ½ szklaki syropu z brzoskwiń
  • ¼ szklanki wody mineralnej
Dekoracja:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • kilkukolorowe barwniki spożywcze

Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt.

Kem z brzoskwiniami: Brzoskwinie odsączamy z syropu (odlewamy ½ szklanki syropu do nasączenia) i kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, a na koniec żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Dodajemy czekoladę startą na dużych oczkach tarki i delikatnie mieszamy z kremem. 

Dekoracja: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone , a na koniec żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Masę dzielimy na tyle części, ile kolorów chcemy uzyskać, dodajemy barwniki i miksujemy do uzyskania jednolitych kolorów. Na oczy i zęby zostawiamy niewielką ilość białej masy.

Wykonanie: Boki biszkoptów oddzielamy od formy cienkim nożem i wyjmujemy z formy. Z pierwszego koła wycinamy uszy oraz kokardę, a z drugiego odcinamy niewielkie fragmenty z boków, uzyskując pożądany kształt pyszczka (patrz zdjęcie poniżej). Każdy kawałek biszkoptu przecinamy na dwa cienkie blaty. Na paterze układamy pierwszą warstwę ciasta, układając kształt zajączka. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą. Wykładamy krem rozsmarowując go równą warstwą na wszystkich częściach. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie (można je również wymieszać wcześniej z kremem). Wykładamy drugą warstwę ciasta i nasączamy ją resztą syropu.
Wierzch smarujemy kolorowymi kremami, nanosząc je tak, aby jak najładniej wyrysować pyszczek zajączka. Najłatwiej zrobić to przy pomocy rękawa cukierniczego. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.

\

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz