sobota, 14 marca 2015

KRUCHY ANANASOWIEC Z KOKOSOWĄ BEZĄ




Kruche, a jednocześnie soczyste ciasto z ananasami i kokosową bezą. Takie połączenie zawsze dobrze smakuje i nie może się nie udać. Polecam!

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Beza kokosowa:
  • 6 - 8 białek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
Krem ananasowy:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 puszka ananasów (owoce + sok)

Ciasto kruche: Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło oraz cukier, żółtka i śmietanę. Siekamy wszystko nożem, a następnie energicznie zagniatamy zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na ok. 30-60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach mniej więcej 22 x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. 

Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Na każdą z blaszek wykładamy po połowie masy, delikatnie rozsmarowując pianę na spodzie ciasta. Wierzch możemy dekoracyjnie pofalować przy pomocy widelca lub grzebyka cukierniczego.
Obie blaszki, razem lub kolejno pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) przez ok. 40 minut. Studzimy.

Krem ananasowy: Ananasy odsączamy z soku. Proszek budyniowy mieszamy w 200 ml soku z ananasa (nie dodajemy cukru). Do pozostałego soku dolewamy tyle wody, aby uzyskać 500 ml płynu. Sok z wodą zagotowujemy, wlewamy rozrobiony budyń i mieszając przez chwilę gotujemy, do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy dodając po 1 łyżce zimnego budyniu, do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec wsypujemy ananasy pokrojone w kostkę. Mieszamy.  

Wykonanie: Krem ananasowy wykładamy na jedno z upieczonych ciast. Drugie ciasto delikatnie wyjmujemy z blaszki i układamy na kremie tak, aby kokosowa beza była na górze. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.

1 komentarz:

  1. wygląda smacznie, świetny wpis, zapraszam do mnie, publikuję swoje wiersze :) http://poetomaniak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń