poniedziałek, 30 marca 2015

KOSTKA ALPEJSKA Z BEZIKAMI




Wydawało mi się, że to ciasto będzie bardzo słodkie. I słodkie jest rzeczywiście, ale wcale nie przesadnie. Jest za to niebiańsko pyszne i delikatne jak chmurka. Nikt nie ma go dość po jednym kawałku. Beziki warto upiec samemu z 3 białek i 150 g cukru pudru, susząc je przez godzinę w 1100C – z tej porcji powinno wystarczyć i do ciasta i do dekoracji. 

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
Krem z bezikami:
Pianka śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
Do nasączania:
  • ½ szklanki mocnej kawy
  • kieliszek rumu

Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).

Krem z bezikami: Miękkie masło miksujemy dodając stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec wsypujemy z grubsza pokruszone beziki i delikatnie mieszamy.

Pianka śmietankowa: Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a kiedy napęcznieje dolewamy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszając na koniec z płynną żelatyną.

Wykonanie: Zimny biszkopt nasączamy kawą wymieszaną z rumem. Wykładamy krem z bezikami, a następnie piankę śmietankową. Wierzch posypujemy czekoladą startą na tarce. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Po pokrojeniu kawałki ciasta możemy udekorować małymi bezikami.

Inspiracja: Kostka alpejska + moje zmiany

6 komentarzy:

  1. Znam to ciasto i jest pyszne.Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie tej słodkości się boję i póki co jeszcze nie odważyłam się upiec tego ciasta :) Ale wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie wyszła Ci ta Kostka Alpejska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzi za mną to ciasto i chodzi... Muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakie wymiary blaszki żeby zrobić to ciasto??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak podaję w opisie: 21 x 26 cm.

      Usuń