Wydawało mi się, że to ciasto będzie bardzo słodkie. I
słodkie jest rzeczywiście, ale wcale nie przesadnie. Jest za to niebiańsko
pyszne i delikatne jak chmurka. Nikt nie ma go dość po jednym kawałku. Beziki
warto upiec samemu z 3 białek i 150 g cukru pudru, susząc je przez godzinę w
1100C – z tej porcji powinno wystarczyć i do ciasta i do dekoracji.
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 200 g masła
- 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
- 200 – 250 g małych bezików
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka żelatyny
- 50 g gorzkiej czekolady
- ½ szklanki mocnej kawy
- kieliszek rumu
Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na
sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka.
Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki.
Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm wyłożonej
papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 20 – 25 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu).
Krem z bezikami: Miękkie masło miksujemy dodając
stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec wsypujemy z grubsza pokruszone
beziki i delikatnie mieszamy.
Pianka śmietankowa: Żelatynę zalewamy łyżką zimnej
wody, a kiedy napęcznieje dolewamy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do
rozpuszczenia. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszając na koniec z
płynną żelatyną.
Wykonanie: Zimny biszkopt nasączamy kawą wymieszaną z
rumem. Wykładamy krem z bezikami, a następnie piankę śmietankową. Wierzch
posypujemy czekoladą startą na tarce. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Po
pokrojeniu kawałki ciasta możemy udekorować małymi bezikami.
Inspiracja: Kostka alpejska + moje zmiany
Znam to ciasto i jest pyszne.Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tej słodkości się boję i póki co jeszcze nie odważyłam się upiec tego ciasta :) Ale wygląda super :)
OdpowiedzUsuńIdealnie wyszła Ci ta Kostka Alpejska :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną to ciasto i chodzi... Muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary blaszki żeby zrobić to ciasto??
OdpowiedzUsuńTak jak podaję w opisie: 21 x 26 cm.
Usuń