Schab duszony w mleku
to pomysł na prostą, domową wędlinę. Przyprawione, obsmażone mięso wystarczy zalać
mlekiem i gotować półtorej godziny. Już kilka razy korzystałam z tego przepisu
i zawsze się udaje. Tak przygotowany schab, nieco dłużej gotowany, można podać także
na obiad z mlecznym, przyrumienionym sosem, choć ja zdecydowanie wolę go jako
wędlinkę na kanapce z sałatą i pomidorkiem lub z odrobiną sosu chrzanowego, czy
tatarskiego. Polecam!
- 1 – 1,5 kg schabu bez kości
- 1 litr mleka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Schab myjemy i osuszamy. Skrapiamy olejem, nacieramy
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy
do lodówki na minimum 3 godziny.
Przyprawiony schab obsmażamy z wszystkich stron na mocno
rozgrzanej patelni, do zrumienienia. Przekładamy do garnka z grubym dnem,
najlepiej o średnicy odpowiadającej długości schabu (jeśli garnek będzie zbyt
duży, trzeba dolać więcej mleka), zalewamy mlekiem, tak aby mniej więcej pokryło
cały schab i gotujemy na średnim ogniu ok. 1,5 godziny (z uchylona pokrywką lub
bez). W tym czasie schab kilkakrotnie obracamy, aby nie przywarł do dna.
Następnie garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i
pozostawiamy w nim schab, aż do wystudzenia – taki jest najlepszy na kanapki. Jeśli
zamierzamy podać schab jako danie obiadowe, czas gotowania wydłużamy o co
najmniej 30 minut, do miękkości mięsa i wykorzystujemy wytworzony sos mleczny.
Pomysł podpatrzony i nieco zmodyfikowany z gazetki „Przyślij
przepis”.
Domowa wędlinka najlepsza :)
OdpowiedzUsuń