czwartek, 5 marca 2015

SCHAB DUSZONY W MLEKU




Schab duszony w mleku to pomysł na prostą, domową wędlinę. Przyprawione, obsmażone mięso wystarczy zalać mlekiem i gotować półtorej godziny. Już kilka razy korzystałam z tego przepisu i zawsze się udaje. Tak przygotowany schab, nieco dłużej gotowany, można podać także na obiad z mlecznym, przyrumienionym sosem, choć ja zdecydowanie wolę go jako wędlinkę na kanapce z sałatą i pomidorkiem lub z odrobiną sosu chrzanowego, czy tatarskiego. Polecam!

  • 1 – 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 litr mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Schab myjemy i osuszamy. Skrapiamy olejem, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Przyprawiony schab obsmażamy z wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni, do zrumienienia. Przekładamy do garnka z grubym dnem, najlepiej o średnicy odpowiadającej długości schabu (jeśli garnek będzie zbyt duży, trzeba dolać więcej mleka), zalewamy mlekiem, tak aby mniej więcej pokryło cały schab i gotujemy na średnim ogniu ok. 1,5 godziny (z uchylona pokrywką lub bez). W tym czasie schab kilkakrotnie obracamy, aby nie przywarł do dna.
Następnie garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy w nim schab, aż do wystudzenia – taki jest najlepszy na kanapki. Jeśli zamierzamy podać schab jako danie obiadowe, czas gotowania wydłużamy o co najmniej 30 minut, do miękkości mięsa i wykorzystujemy wytworzony sos mleczny.

Pomysł podpatrzony i nieco zmodyfikowany z gazetki „Przyślij przepis”.

1 komentarz: